Indijska „planina smeća“ – viša od Tadž Mahala (video)

Najveća planina smeća u Indiji, poznatija kao „Mont Everest smeća“, je danas toliko visoka da je letelicama neophodno upozorenje i uskoro bi mogla da bude viša od svetski poznatog Tadž Mahala.

Deponija u Gazipuru u Indiji je veličine kao 40 fudbalskih terena. Visoka je više od 65 metara i raste skoro svake godine za po 10 metara. Trenutno je toliko visoka da bi već sledeće godine mogla da prestigne Tadž Mahal koji je visok 73 metra.

Vrhovni sud Indije upozorio je prošle godine da će uskoro morati da bude postavljeno crveno svetlo kako bi bili upozoreni avioni koji prolaze. Čini se da je to vreme došlo jer je obvo brdo postalo simbol zagađenosti životne sredine u svetu.

Deponija je „otvorena“ 1984. godine i planirano je da bude zatvorena kada ispuni svoje kapacitete do 2002. Ipak, hiljade kamiona i dalje pristiže sa oko 2.000 tone smeća svakog dana.

Iako je 2018. godine privremeno bilo zabranjeno bacanje smeća jer su jake poplave uticale na to da se delovi „planine“ sruše, a poginule su i dve osobe, nikakva alternativa nije pronađena.

Mnogi lokalci takođe danas se žale na zdravstvene probleme zbog udisanja zagađenog vazduha.

Indija je inače zabranila uvoz plastičnog otpada ranije ove godine i iznela plan o ukidanju upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu do 2022. godine.

(telegraf.rs)

Prethodni tekstLed sa Himalaja topi se dvostruko brže (video)
Sledeći tekstIndija koristi joga diplomatiju

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime