Indija i Rusija potpisale ugovor o izgradnji dve jedinice nuklearnog reaktora

Foto: twitter.com/PMOIndia

Premijer Indije Narendra Modi imao je u Petrogradu bilateralni sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i njegovim timom, kao i sa predstavnicima ruske industrije.

Indija i Rusija potpisale su sporazum o tome da zajednički izgrade poslednje dve jedinice nuklearnog reaktora u Kudankulamu. Premijer Narendra Modi istakao je sedam decenija indijsko-ruskih dobrih odnosa, što je, kako je on rekao, „test vremena“.

Premijer Modi, koji se obratio elitnoj grupi ruskih industrijalaca, rekao je da bi odbrana trebalo bi da bude ključna oblast u indo-ruskoj saradnji i vlada je odobrila da indijske kompanije za proizvodnju vojne opreme budu povezane sa inostranstvom. Premijer je bio na trodnevnoj turneji u Petrogradu, gde je imao bilateralne susrete sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i njegovim timom.

„Mi smo usvojili deklaraciju koja će povezivati ekonomski napredak oba naroda i biti važna karika i putokaz usred globalnog previranja“, rekao je premijer Modi u zajedničkoj izjavi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Indija i Rusija potpisale su pet sporazuma nakon bilateralnih razgovora premijera Narendre Modija i predsednika Vladimira Putina. Premijer Modi rekao je da će trgovina sa Rusijom – koja trenutno iznosi 7,8 milijardi dolara – biti povećana na 30 milijardi dolara u narednih pet godina.

U svom obraćanju industrijskim liderima u Rusiji, premijer Modi je rekao: „Trgovina, trgovina, inovacije i inženjering – od izuzetnog su značaja u ovoj eri“. Premijer Indije bio je počasni gost na ovogodišnjem trodnevnom ekonomskom forumu u Sankt-Peterburgu – ruskom pandanu Davosu.

Poslednje dve jedinice nuklearne elektrane u Kudankulamu biće izgrađene u saradnji s Rusijom. Ruska firma Atomstrojeksport radiće sa indijskom korporacijom za nuklearne elektrane na izgradnji jedinica 5 i 6, koji će imati kapacitet da proizvedu svaka po 1000 MV električne energije.

Rusija je takođe potvrdila svoju „snažnu podršku“ Indiji u kandidaturi za Savet bezbednosti UN i članstvo u grupi nuklearnih dobavljača.

Indija će postati član Šangajske organizacije za saradnju – pet nacija koje čine politički, ekonomski i vojni blok – u roku od nedelju dana, rekao je predsednik Putin. SCO je osnovana 2001. godine u Šangaju od strane lidera Kine, Kazahstana, Kirgistana, Rusije, Tadžikistana i Uzbekistana.

Indija i Rusija traže da se oporave trgovinske veze, narušene pomeranjem globalnih saveza. Tradicionalni saveznik Indije, Rusija je u poslednje vreme okrenuta ka Kini i Pakistanu.

U intervjuu za novinsku agenciju „Press Trust of India“, predsednik Putin je rekao da Rusija nema „čvrstu“ vojnu saradnju sa Pakistanom i tvrdi da je njeno blisko prijateljstvo sa Indijom ne može biti poljuljano.

Predsednik Putin pokazao je premijeru Modiju svoju palatu, zvaničnu rezidenciju, a kasnije ga ugostio na privatnoj večeri. Dan je započet odavanjem pošte 500.000 Rusa koji su poginuli u Lenjingradu za vreme Drugog svetskog rata.

Petrograd je grad koji je osnovao car Petar Veliki 1703. godine, bio je glavni grad carske Rusije, a poznat je bio i kao Lenjingrad.

Prethodni tekstIstorijski dan za Indiju: lansirana dosad najsnažnija svemirska raketa
Sledeći tekstSastanak ambasadorke Indije sa predsednikom Fiskalnog saveta Republike Srbije

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime