Istorijski dan za Indiju: lansirana dosad najsnažnija svemirska raketa

Indija je uspešno lansirala domaću raketu GSLV Mk. Ova raketa visoka 43 metra (kao zgrada od 13 spratova) i teška 4 tone (4.000 kg), lansirana je juče, 6. juna, u 17.28 sati po lokalnom vremenu iz Sriharikote, na jugoistoku zemlje, jedne od dve svemirske baze za lansiranje satelita indijske svemirske agencije. Raketa koju zovu i „raketa-čudovište“ –  postavila je u orbitu telekomunikacioni satelit mase veće od tri tone.

Ovo je dosad najsnažnija raketa, a proizvedena je domaćom tehnologijom, i njome Indija želi da poveća kapacitet svog ambicioznog svemirskog programa.

Indija je pokazala da je u stanju da sama u svemir pošalje satelite mase do četiri tone, a dosad je zavisila od stranih raketa za svoje satelite mase veće od 2,5 tone.

Indijska svemirska agencija takođe razmatra slanje svemirske letelice s ljudskom posadom u zemljinu orbitu.

„Misija GSLV – MKIII D1/GSAT-19 približava Indiju budućoj generaciji raketa i satelitskog kapaciteta. Nacija je ponosna!“, napisao je u tvitu premijer Narendra Modi.

Modijeva vlada promoviše domaći svemirski program nadajući se da će nižim troškovima preuzeti što veći udeo u lansiranju satelita drugih zemalja.

Ova „raketa-čudovište“, kako je zovu, razvijana je tokom 15 godina. Ona ima ugrađen kriogenski motor. Indijskoj svemirskoj agenciji (ISRO) trebalo je oko dve decenije da razvije ovu kompleksnu tehnologiju. Kriogenski motor koristi tečni kiseonik i tečni hidrogen kao pogonsko gorivo. Tečnosti rade na veoma niskim temperaturama.

Uspešno lansiranje ove rakete bilo je veliki podvig za naučnike u ISRO, koji su osvojili trku u Aziji dospevši na Mars 2014. godine, kada je indijska letelica sletela na Crvenu planetu. Taj podvig isklesao je ugled Indije kao pouzdane i jeftine svetske sile za istraživanje svemira.

ISRO je zatražio sredstva za svoju misiju da pošalje ljudsku posadu u orbitu oko Zemlje. Ako im se ta sredstva odobre, očekuje se da će rad na tome trajati oko sedam godina. Agencija je već razvila kritične tehnologije za ljudsku misiju – prostor, odela i posada testiranni su 2014. godine.

Indija želi da postane četvrta nacija – posle Rusije, SAD i Kine – koja će poslati astronaute u orbitu pomoću domaće tehnologije. ISRO je ukazao i na to da bi prvi astronaut iz Indije bila žena. ISRO takođe razmatra ideje o misijama na Mars i Veneru.

U februaru 2017, Indija je poslala rekordna 104 satelita u orbitu jednom raketom, i tome prevazišla Rusiju, koja je poslala 39 satelita u jednoj misiji u junu 2014. godine.

Prethodni tekstAmbasadorka Indije održala predavanje o jogi u Aranđelovcu
Sledeći tekstIndija i Rusija potpisale ugovor o izgradnji dve jedinice nuklearnog reaktora

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime