Indija šalje najjeftiniju ljudsku misiju u svemiru

Indija planira da pošalje tročlanu posadu u orbitu na nedelju dana. Plan indijskih naučnika jeste da 2022. godine sprovedu u delo slanje prve ljudske misije u svemir, istakli su zvaničnici.

Za razvoj tehnologije i infrastrukture budućeg svemirskog programa, Indija je odobrila 1,4 milijarde dolara. Ukoliko uspe u svom naumu, biće to najjeftinija organizovana ljudska misija u svemiru i postaće direktni konkurent Kini. Međutim, indijski zvaničnici nadaju se da će moći da učestvuju i u realizaciji svetskih svemirskih projekata.

Ako realizuje svoje planove, Indija će postati četvrta zemlja, posle Rusije, SAD i Kine, koja će poslati ljudsku misiju u svemir.

Ministarstvo je odobrilo finansiranje izgradnje i slanje domaće letelice u orbitu Zemlje na period od jednog do najduže sedam dana, rečeno je u saopštenju.

Premijer Indije Narendra Modi izjavio je u avgustu da je njihov plan da pošalju u svemir ljudsku posadu ili bar jednog astronauta do 2022. godine. Međutim, njegov kabinet još nije zvanično odobrio ovaj projekat.

​Ako Indija uspe u svom naumu biće to najjeftinija organizovana ljudska misija u svemiru

Plan indijskih stručnjaka jeste da ostvare dva leta bez posada i jedan sa posadom. Iako još nije određen tačan datum lansiranja letelica, zvaničnici su krajem decembra izjavili da će let sa ljudskom posadom biti organizovan u roku od 40 meseci.

Premijer Modi istakao je da je pohvalio svemirski program koji je, po njegovom mišljenju, projekat isticanja prestiža zemlje u razvoju tehnologije.

Iz Vlade Indije saopšteno je da će pokretanje svemirskog programa ojačati ekonomiju, stvoriti mogućnost za otvaranje novih radnih mesta i dodatno podstaći razvoj medicine, poljoprivrede i borbe protiv zagađenja.

Ukoliko ljudska misija bude uspešna, ona će omogućiti Indiji da postane partner u budućim planovima istraživanja svemira, od čega će zemlja imati velike koristi.

Indija je u protekloj deceniji uložila dosta novca u razvoj svemirskog programa. Iz Indijske organizacije za istraživanje svemira saopšteno je da je čak imala ambiciozni plan da ljudsku misiju pošalje u svemir 2019. godine.

Godine 2013. Indija je ka Marsu poslala sondu, koja i dalje uspešno prima komande sa Zemlje, dok je prošle godine jednim lansiranjem poslala rekordna 104 satelita u svemir.

Nju Delhi se takmiči sa konkurentima za veći udeo na tržištu satelita, a razvojem jeftinog svemirskog programa smatraju da će preuzeti primat na ovom tržištu.

Kina je prve ljude poslala u svemir 2003. godine, ali je program koštao više od 2,3 milijarde dolara. Stručnjaci objašnjavaju da su Sjedinjene Američke Države, po sadašnjem kursu, potrošile oko 110 milijardi dolara za slanje prvih ljudi na Mesec 1969. godine.

(Aleksandar Todorović, „Politika“)

Prethodni tekstIndija ostvarila napredak u 6 od 10 oblasti
Sledeći tekstNulti dan indijskog interneta

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime