Istorijski podvig: Indija je četvrta zemlja čija je letilica sletela na površinu Meseca (video)

Foto: YouTube/ISRO Official (Printscreen)

Indija je postala najnovija nacionalna supersila u svemiru, nakon što je u sredu spustila svoju misiju Chandraiaan-3 bezbedno na neistraženi južni pol Meseca.

Svemirska letelica Chandraiaan-3 lansirana je prošlog meseca i pala je na površinu Meseca oko 8:34 ujutro po istočnom vremenu.

Taj podvig čini Indiju četvrtom zemljom – posle Rusije, SAD i Kine – koja je sletela na Mesec, i prvom koja je sletela na jedan od Mesečevih polova.

Južni pol Meseca se pojavio kao mesto nedavnog interesovanja za istraživanje zahvaljujući nedavnim otkrićima o tragovima vodenog leda na Mesecu. Indija je ranije pokušala da sleti na južni pol Meseca u septembru 2019. godine, ali je softverski kvar doveo do pada misije Chandraiaan-2 na površinu.

„[Južni pol je] zaista veoma interesantna, istorijska, naučna i geološka oblast do koje mnoge zemlje pokušavaju da dođu, a koja može poslužiti kao baza za buduća istraživanja“, kaže Vendi Kob, profesorka strategije i bezbednosnih studija na Američkoj školi za napredne studije o vazduhoplovstvu i svemiru, rekla je za CNBC.

Kob je dodala da je otkriće vode na južnom polu Meseca „zaista važno za buduća istraživanja“, jer bi mogla da posluži kao izvor goriva za rakete i svemirske letelice.

Nekoliko dana pre planiranog sletanja Chandraiaan-3, Rusija je pokušala da spusti svoju prvu svemirsku letelicu na Mesec u skoro 50 godina. Ali misija Luna-25 udarila je u površinu Meseca u subotu, a ruska svemirska agencija Roskosmos je potvrdila da je letelica prešla pod kontrolu.

Tokom junske posete indijskog premijera Narendre Modija, on je zajedno sa predsednikom Džoom Bajdenom potpisao sporazume o pridruživanju Artemisovim sporazumima i daljoj saradnji u misijama između ISRO-a i NASA-e. Očekuje se da će sledeće godine svemirske agencije raditi zajedno kako bi indijske astronaute dovele do Međunarodne svemirske stanice.

Indija je takođe učinila više sa manje od svojih najboljih globalnih kolega, sa godišnjim budžetom ISRO-a samo delić NASA-inog. U 2020, ISRO je procenio da će misija Chandraiaan-3 koštati oko 75 miliona dolara. Pandemija Covida odložila je lansiranje misije Chandraiaan-3 2021.

Više od deset zemalja ima planove za misije na Mesec u narednim godinama, uključujući misiju koju je pokrenula japanska svemirska agencija – Japanska agencija za istraživanje svemira – za koju se očekuje da će krenuti kasnije ovog meseca. Sjedinjene Države takođe planiraju da pošalju tri komercijalna lunarna sletanja na Mesec počevši od ove godine, dok NASA nastavlja da radi na svojoj misiji Artemis III, koja bi mogla da vrati astronaute na Mesec već 2025. godine.

Prethodni tekstEvo šta će se dogoditi u vašem telu ako jedete đumbir svakodnevno mesec dana
Sledeći tekstImate problema sa spavanjem? Otkrijte 5 ajurvedskih tajni za bolji kvalitet sna

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime