Imate problema sa spavanjem? Otkrijte 5 ajurvedskih tajni za bolji kvalitet sna

Foto: pexels.com/lucasandrade

Želja da se probudimo osveženi i revitalizovani je iskustvo koje daje ton danu koji je pred nama. Ajurveda, drevna holistička nauka, nudi duboku mudrost kako da poboljšate kvalitet sna i obezbedite uravnotežen i okrepljujući početak svakog jutra.

Evo pet dragocenih tajni iz ajurvede koje obećavaju da će vas uvesti u carstvo mirnog sna.

Prihvatite Sunčev ciklus

Ajurveda zagovara sinhronizaciju vaše rutine spavanja sa svetom prirode. U idealnom slučaju, povucite se u krevet dok sunce zalazi i budite se dok izlazi. Ako se ovo čini neverovatnim, uredite okruženje koje imitira tišinu noći – prigušena svetla i nežni beli šum mogu stvoriti spokojnu pozadinu za miran san.

Večerajte lagano i rano

Insistiranje na večeri najmanje 2-3 sata pre spavanja je ajurvedski dragulj. Oprostite se od kasnonoćne gozbe, posebno posle 19 časova. Povlačeći se u postelju laganog stomaka dozvoljavate svom telu da se uključi u proces podmlađivanja bez tereta varenja.

Pozovite se na plavo svetlo

Savremeni uređaji emituju plavo svetlo koje remeti naše prirodne cirkadijalne ritmove. Ajurveda predlaže da se isključite sa ekrana i uređaja nakon 20:30-21:30. Ova digitalna detoksikacija utire put za miran prelazak u san, omogućavajući vašem telu da prihvati noćni mir.

Optimalni položaj u snu

Ajurvedska mudrost zagovara spavanje na levoj strani. Osim udobnosti, ova pozicija ima višestruke prednosti. Pomaže varenje, sprečava gorušicu, pa čak i suzbija hrkanje. Odabirom leve strane prihvatate položaj koji je u skladu sa urođenom ravnotežom vašeg tela.

Popodnevna dremka

Dok dremanje može biti primamljivo, ajurveda predlaže uzdržanost. Popodnevno spavanje, osim tokom leta, može poremetiti ravnotežu kapha i pitta doša, izazivajući osećaj težine. Prihvatite budnu energiju dana i sačuvajte odmor za noć.

Prethodni tekstIstorijski podvig: Indija je četvrta zemlja čija je letilica sletela na površinu Meseca (video)
Sledeći tekstIndijska tinejdžerka s ‘najdužom kosom na svetu’ neprepoznatljiva je nakon šišanja (foto)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime