Indija se od države zavisne od uglja transformiše u lidera na polju čiste energije

Jedna od najvećih i najmnogoljudnijih zemalja na svetu istovremeno je i jedna od onih kojima preti najveća opasnost od klimatskih promena.

Prošle godine Indija se našla na petom mestu Indeksa globalnih klimatskih rizika, a kao ključni faktori koji joj prete označeni su: veliki broj stanovnika (čak 700 miliona) koji direktno zavisi od poljoprivredne proizvodnje, veliki i ekonomski važni gradovi locirani uz obalu i veliko oslanjanje na fosilne izvore energije.

Indija se nalazi u samom vrhu i na listama zemalja koje emituju najveće količine ugljen-dioksida u atmosferu, kao i onih sa najvećim rezervama uglja.

Međutim, situacija sa emisijama i klimatskim promenama u Indiji nije sasvim pesimistična. Ova zemlja u isto vreme je i jedan od svetskih lidera u sferi obnovljive energije, i planira ogromno proširenje svojih kapaciteta za proizvodnju struje pomoću sunca i vetra, piše Jovana Nikolić za portal Klima101.rs.

Mnogi analitičari ocenjuju da su klimatski ciljevi koje je Indija postavila pred sebe veoma ambiciozni. Većina njih sadržana je u Nacionalnom planu za električnu energiju 2018. godine.

Još jedan važan korak Indija je napravila u junu ove godine kada je objavila prvi prikaz klimatskih promena u ovoj zemlji.

Dokument je sačinilo Ministarstvo za geonauke uz pomoć istraživača iz nekoliko ustanova, a ovaj prikaz se, pre svega, fokusira na loše scenarije sa kojima bi država mogla da se suoči do kraja ovog veka ukoliko se ne smanje globalne emisije gasova sa efektom staklene bašte.

U najgorem slučaju, kako se u ovom prikazu navodi, temperatura bi do 2100. godine u Indiji mogla da poraste za 4,4 stepena Celzijusa u odnosu na period od 1976. do 2005. godine, a učestalost toplih dana i noći mogla bi da poraste za 55 do 70 odsto.

Toplotni talasi bi mogli da budu tri do četiri puta jači i češći, a mogao bi da raste i intenzitet tropskih ciklona, kao i nivo mora.

Treba podsetiti da su toplotni talasi u Indiji u proteklih nekoliko godina već postali neobično jaki, što je dovodilo do povećanog broja smrtnih slučajeva usled visoke temperature. Osim toga, prosečna temperatura raste, a i suše su sve češća pojava.

Veliki deo stanovništva koji živi od proizvodnje na farmama zavisi od monsunskih padavina na koje utiče porast temperature okeana.

Okretanje ka suncu
Stanovništvo u Indiji nije imalo pristup električnoj energiji u dovoljnoj meri, pa je ova zemlja prethodnih godina taj problem rešavala gradeći termoelektrane na ugalj. Međutim, sada rešenje sve više traži u obnovljivim izvorima energije.

U maju ove godine desila se prekretnica na tom polju kada je kompanija ReNew Power pobedila na jednom od tendera za snabdevanje solarnom energijom u narednih 15 godina ponudivši cenu po kilovat času koja je niža od cene energije dobijene iz uglja.

Što je još važnije, solarna energija u ovom slučaju pobeđuje ugalj čak i kada ne bi postojale dodatne takse koje se plaćaju na električnu energiju koja se dobija od ovog fosilnog goriva.

Kako piše The Times of India, ovo otvara put budućnosti proizvodnje električne energije koja se zasniva na nesubvencionisanom solaru.

(Klima101.rs/Jovana Nikolić)

Prethodni tekstIndija iz Rusije nabavlja 21 MiG-29 i 12 Su-30
Sledeći tekstPremijer Modi: Investiraćemo 1460 milijardi dolara u infrastrukturu

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime