Indija iz Rusije nabavlja 21 MiG-29 i 12 Su-30

Na nedavnom sastanku Odbora za odbrambene nabavke Indije donesena je odluka o odobravanju nabavke vojne tehnike u vrednosti od preko 5,2 milijarde dolara.

Od toga će 4,17 milijardi zaraditi domaća vojna industrija, a radi se o nabavci 33 borbena aviona, određenog broja raketnih sistema i druge vojne tehnike.

Ovaj potez Odbora kao najvišeg tela koje u ministarstvu odbrane Indije donosi važne odluke, ocenjuje se kao mera u pokušaju da se, u jeku pogranične krize sa Kinom koja traje već sedam nedelja, hitno poveća sposobnost oružanih snaga, piše portal Tangosiks.

Najviše novca biće potrošeno na nabavku i modernizaciju borbenih aviona, u pitanju je kupovina 21 ruskog lovca MiG-29 za oko 992,3 miliona dolara, potom 12 ruskih višenamenskih borbenih aviona Su-30MKI vrednih 1,436 milijardi dolara koji će biti sklopljeni u Indiji. Takođe planirana je i dodatna modernizacija 59 MiG-ova 29 iz sastava indijskih vazduhoplovnih snaga.

Za potrebe ovog vida indijske vojske nabavlja se i 248 domaćih raketa vazduh-vazduh srednjeg dometa sa aktivnim radarskim samonavođenjem tipa Astra. Od ostalog naoružanja navedeni su samohodni višecevni lanseri raketa Pinaka, raketni sistemi zemlja-zemlja Long-Range Land Attack Missile System dometa 1.000 kilometara, borbena vozila pešadije koja će biti modernizovana, sistemi veze i razvoj krstarećih raketa.

Indija je najveći korisnik ruskog Su-30 u svetu a taj tip borbenog aviona predstavlja glavni oslonac njenog Ratnog vazduhoplovstva. Ukupno su do sada nabavljena 272 aviona a poslednji primerci za koje su potpisani ugovori da po licenci budu sklopljeni u Indiji, biće završeni krajem ove godine. Su-30 koristi 12 eskadrila a do sada je u udesima izgubljeno 8 aviona.

Početkom prošle godine mediji su preneli informaciju da Indija razmatra nabavku dodatnih lovaca MiG-29 iz Rusije koji bi najverovatnije bili polovni avioni koji bi zatim bili modernizovani na nivo MiG-29UPG. Ubrzo je objavljeno da se radi o 21 primerku a da postoji plan kupovine ovih aviona potvrdio je početkom oktobra 2019. komandant Ratnog vazduhoplovstva general Rakesh Kumar Sing Badaurija. U sastavu RV trenutno se nalazi 59 MiG-29 koji popunjavaju tri eskadrile a njihova modernizacija je krajem prošle godine bila pri kraju. U periodu od 1986. do 1995. nabavljeno je 80 primeraka a ovaj tip aviona bi po sadašnjim planovima trebao da ostane u upotrebi do 2032. godine.

Indija je po brojnosti četvrta svetska vazduhoplovna sila sa oko 2.100 aviona i helikoptera. Još od 80-tih godina 20. veka želja indijskih vojnih planera je da Ratno vazduhoplovstvo ima 42 eskadrile koje su opremljene borbenim avionima. Trenutno ih ima samo 32 a ako u narednom periodu ne bude značajnijeg zanavljanja tehnike taj broj će biti još manji, sadašnjim planom predviđeno je da do 2022. godine iz naoružanja budu povučeni avioni MiG-21 što će smanjiti broj eskadrila za još sedam.

Stanje će donekle popraviti dolazak francuskih Rafala, prve isporuke kreću već ovog meseca (trebalo je u aprilu) a do 2022. biće opremljene dve eskadrile. Takođe u narednih par godina bar po jedna eskadrila će dobiti Tedžas i Su-30 a aktuelna nabavka 33 aviona iz Rusije omogućiće nadoknadu gubitaka i popunjavanje bar još jedne eskadrile.

(B92)

Prethodni tekstIndija odložila otvaranje Tadž Mahala
Sledeći tekstIndija se od države zavisne od uglja transformiše u lidera na polju čiste energije

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime