Indija testirala nuklearni projektil

Indija je juče testirala nuklearni balistički projektil Agni-V na ostrvu Viler u Indijskom okeanu, nedaleko od obale savezne države Odiša.

Agni-V je trodelni projektil, a pokreće ga kompozitni motor smešten u trećem delu. Može da nosi više nuklearnih bojevih glava. Domet Agni-V rakete je između 5.500 i 5.800 kilometara.

„Indija je uspešno testirala Agni-V nedavno, a domet je bio 5.000 kilometara. Mi smo sada sposobni da razvijemo ICBM koji će moći da pogodi mete na udaljenosti i do 10.000 kilometara“, rekao je K. Salvan, predsedavajući Odbora za naoružanje i istraživanje pri Indijskoj organizaciji za istraživanje odbrane i razvoja.

Adžej Lele iz Instituta za odbrambene studije i analize u Nju Delhiju kaže da je ovom probom potvrđeno da je raketa Agni-5 operativna i da predstoje još dva testa koja će sporovesti komanda strateških snaga Indije, posle čega će raketa i zvanično postati deo naoružanja druge najmnogoljudnije zemlje sveta.

Indijska nuklearna politika zasniva se inače na principu „ne primenjujemo prvi“, što znači da balistički projektili raspoređeni u zemlji nisu naoružani bojevim glavama.

Prethodni tekstU Indiji se gradi najveći spomenik na svetu
Sledeći tekstIndeks industrijske proizvodnje na dvogodišnjem maksimumu

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime