U Indiji se gradi najveći spomenik na svetu

Premijer Indije Narendra Modi položio je danas kamen-temeljac najvećeg spomenika u svetu. Spomenik će biti podignut hindustičkom vođi iz 17. veka.

Statua od 192 metara ratnika Čatrapatija Šivadžija na konju, sa sabljom u ruci, vladara zapadne Indije, biće izgrađena do 2019. godine na jednom veštačkom ostrvcetu zapadno od grada Mumbaja.

Spomenik će biti dvaput viši od Kipa slobode u Njujorku, pet puta viši od statue Hrista u Rio de Žaneiru, viši čak i od ogromnog Bude u „Prolećnom hramu“ u Kini, koji sa svojih 128 metara visine za sada drži rekord.

Po Šivadžiju su već nazvane železnička stanica u Mumbaju i aerodrom, jer je on simbol preporoda hindu kulture, za koji se zalaže i premijer Indije Modi.

Savezna država Maharašta, čiji je Mumbaj glavni grad, potrošiće 36 milijardi rupija (530 miliona dolara) na ovaj spomenik koji će biti najviši na svetu.

Ovo premijeru Indije nije prvi grandiozni projekat: 2014. je počela izgradnja statue od 182 metra u čast junaka nezavisnosti Indije, Sardara Valabhaija Patela u državi Gudžarat.

Prethodni tekstRamajana – indijski ep od 38000 stihova
Sledeći tekstIndija testirala nuklearni projektil

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime