Indija „ubira plodove“ trgovinskog rata SAD i Kine

Indija razmišlja o tome da ponudi finansijske podsticaje kako bi privukla kompanije koje bi se mogle prebaciti iz Kine usled aktuelnog trgovinskog sukoba sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Neimenovani izvor rekao je agenciji „Blumberg“ da su finansijski podsticaji, kao što su preferencijalne poreske stope i poreske olakšice, među merama koje se razmatraju. Prema jednom dokumentu indijskog Ministarstva trgovine u koji su mediji imali uvid, industrijske grane kojima bi bili ponuđeni podsticaji uključuju elektroniku, aparate za široku potrošnju, električna vozila, obuću i igračke.

Ovi pokušaji deo su obimnijeg plana Ministarstva da smanji zavisnost od uvoza, uz istovremeno jačanje izvoza. Očekuje se da će taj potez pospešiti rast indijske proizvodne baze i olakšati inicijativu premijera Narendre Modija — „Napravite u Indiji“.

Kina je, inače, najveći trgovinski partner Indije, a novi plan bi mogao da pomogne Nju Delhiju da umanji ogroman trgovinski deficit sa drugom najvećom ekonomijom na svetu.

Izveštaj Odseka koji nadzire politiku direktnih stranih ulaganja u Indiji, pokazao je da bi do ulaganja kineskih kompanija moglo doći u različitim sektorima indijskog tržišta. To se odnosi, kako na proizvodnju pametnih telefona i komponenti, tako i na proizvodnju aparata za široku potrošnju, proizvodnju električnih vozila i delova, kao i proizvodnju predmeta za svakodnevnu upotrebu, od kojih je 95 posto već uvezeno iz Kine.

Indijska Vlada je identifikovala i više od 150 predmeta, sa kojima bi izvoznici mogli povećati poslovanje sa Kinom. To uključuje pripremljeni ili konzervirani krompir, sintetička rezana vlakna od poliestera i majice, hidraulične motore i kompresore za motore.

Inače, ideja o privlačenju stranih kompanija pružanjem finansijskih podsticaja uspešno je sprovedena u zemljama kao što su Vijetnam i Malezija.

(Blic)

Prethodni tekstJato vrana umalo da sruši indijski avion (video)
Sledeći tekstIzveštaj UN: Indija do 2027. godine postaje najmnogoljudnija zemlja

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime