Indija ukida elektronske cigarete

Indijska vlada uvela je zabranu na proizvodnju, uvoz i prodaju elektronskih cigareta, uz obrazloženje da predstavljaju rizik za zdravlje ljudi.

Ova odluka doneta je zbog sumnje da pomenuti proizvodi imaju posebno loš uticaj na mlade, rekla je ministarka finansija Nirmala Sitaraman.

U ovom trenutku, međutim, nije jasno da li se odluka vlade odnosi i na zabranu korišćenja elektronskih cigareta i prateće opreme.

Indija ima više od 100 miliona odraslih pušača i predstavlja ogromno potencijalno tržište za kompanije koje se bave e-cigaretama.

Udisanje mešavine nikotina, vode i ukusa iz elektronske cigarete mnogi vide kao alternativu pušenju, a potencijalno i način za ostavljanje cigareta. Ipak, još nije poznato kakav i koliki uticaj e-cigarete mogu da imaju po zdravlje.

Shodno odluci indijske vlade, onima koji prekrše zabranu preti zatvorska kazna i do tri godine. Tradicionalni duvanski prooizvodi ne podležu zabrani.

„To znači da su proizvodnja, uvoz, izvoz, prodaja distribucija i reklamiranje e-cigareta zabranjeni“, istakla je ministarka Sitaraman na konferenciji za novinare.

Ako se gleda broj pušača, Indija je druga na svetu, iza Kine. Godišnje oko 900.000 ljudi umre od bolesti koji su povezane sa duvanom.

Pristalice e-cigareta kažu da im one pomažu da prestanu da puše i da odvraćaju bivše pušače.

Ministarstvo zdravlja Indije, koje je i predložilo zabranu, saopštilo je da to radi u opštem interesu i da ne bi došlo do svojevrsne „epidemije“ među mladima.

Iako deluje da je indijsko tržište zrelo za veliki rast broja korisnika e-cigareta, to baš nije slučaj. Pogotovo u poređenju sa Amerikom i Velikom Britanijom.

U ove dve zemlje i Francuskoj korisnici potrošili su u 2018. skoro 10 milijardi dolara na e-cigarete i prateće proizvode.

Svetska zdravstvena organizacija tvrdi da postoji mali, ali konstantan pad u procenjenom broju pušača na svetkskom nivou. Njih sada ima malo više od milijarde.

Ali drugačije je kada su u pitanju e-cigarete.

Broj korisnika vrtoglavo rate. Bilo je sedam miliona 2011, a prošle godine procenjuje se da je ta brojka porasla do 41 miliona.

Euromonitor, grupa za istraživanje tržišta, procenila je da će ih do 2021. biti 55 miliona.

Pre nekoliko dana zabranu korišćenja aromatičnih e-cigareta uvela je američka savezna država Njujork.

Kritičari ovog proizvoda tvrde da aromatične e-cigarete štete deci i mogu da stvore zavisnost od nikotina.

(BBC News na srpskom, Danas)

Prethodni tekstIndija planira da proizvodi ruske avione Il-114
Sledeći tekstZačinjena indijska hrana jača imunitet i produžava život

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime