Indija uoči parlamentarnih izbora

Foto: YouTube/India Today (Printscreen)

U Indiji će parlamentarni izbori početi 11. aprila i posle sedam faza tokom pet sedmica završiti se 19. maja. Prebrojavanje glasova će uslediti 23. maja i očekuje se da će trajati jedan dan.

Pravo glasa ima oko 900 miliona ljudi. Izbori se smatraju i referendumom o rezultatima petogodišnjeg premijerovanja Narende Modija, čelnika vlade hinduističke Baratija DŽanata partije (BJP).

Izbori će biti obavljeni u jednom danu u 22 savezne države i teritorije Unije (UT). U ostalih 13 saveznih država i UT će obuhvatati najmanje dve faze, a u tri među najmnogoljudnijim, Biharu (119 miliona stanovnika), Zapadnom Bengalu (94,3 miliona) i Utar Pradešu (preko 227 miliona), čak sedam. U nekoliko saveznih država će paralelno sa izborima za parlament Unije, glasači birati sastave lokalnih skupština.

Na prošlim izborima 2014, pravo glasa je imalo 814,5 miliona birača. Ovog puta će biti značajan broj milenijanaca. U Indiji je među 1,3 milijarde stanovnika preko 60 odsto mlađe od 35 godina. Među novim biračima će biti 15 miliona samo onih između 18 i 19 godina.

Biće 1,35 miliona biračkih mesta, 10 odsto više nego 2014. Prvi put će biti korišćeno oko 1,74 miliona mašina za proveru glasačeve odluke (VVPAT). NJom će glasač na papiru dobiti izveštaj da li je mašina za elektronsko glasanje (EVM) verno odrazila njegovu suverenu volju. Premeštanje obeju mašina po biralištima biće kontrolisano GPS sistemima u vozilima.

Glavni izborni komesar Sunil Arora je u NJu Delhiju u nedelju ukazao na jasna uputstva političkim partijama i kandidatima za korišćenje medija i društvenih mreža. Pomno će biti praćene sve vesti o izborima na svim glavnim nacionalnim i regionalnim kanalima, a platforme već preduzimaju mere protiv lažnih računa i spemova, naveo je Arora.

Glasači u suštini biraju budućeg vođu Indije, tj. predsednika vlade među strankama i kandidatima za donji dom parlamenta, Lok Sabu sa 532 poslanika. Predsednika Republike, titularnog šefa države, bira izborno telo koje čine oba doma parlamenta (drugi je gornji dom ili Rađa Saba) i parlamenti svih saveznih država i UT.

Na izborima 2014. na kojima je učestvovalo više od pola milijarde glasača, Modi je obećanjem ambicioznih ekonomskih reformi osvojio apsolutnu većinu sa preko 280 poslanika. Ubedljivo je poražena višedecenijska vladajuća stranka Indijski nacionalni kongres (INC).

Donedavno je delovalo da Modijeva velika popularnost opada posle niza velikih reformi koje tek treba da daju rezultate i zbog jačanja nacionalizma unutar BJP u veoma raznolikoj Indiji. No sada se čini da je od prošlomesečnog vojnog suočavanja Indije i Pakistana, Modijeva pozicija ojačana.

Bombaš samoubica je 14. februara usmrtio više od 40 pripadnika indijskih oružanih snaga u saveznoj državi DŽamu i Kašmir, što je bio najgori napad u poslednjih 30 godina. Veruje se da je bombaš pripadao terorističkoj organizaciji DŽaiš e-Muhamad (Muhamedova vojska) za koju se tvrdi da je aktivna u Pakistanu, mada je tamo zabranjena.

U odgovoru su indijski avioni ušli u pakistanski vazdušni prostor da bi bombardovali ono što u NJu Delhiju označavaju kao kamp za obuku terorista. Takav vazdušni napad se, takođe dogodio posle pauze od nekoliko decenija. Pakistan je u sledstvenoj vazdušnoj borbi oborio indijski avion.

U obema zemljama sa nuklearnim oružjem su se usijala patriotska osećanja. Posmatrači ne sumnjaju da će premijer Modi koristiti jaku nacionalističku struju u zemlji i da će takvo raspoloženje BJP koristiti u predizbornoj kampanji.

(B. Korkodelović, Danas)

Prethodni tekstVata telesni tip u ajurvedi
Sledeći tekstČuvena indijska glumica od muža dobila dragocen poklon (foto)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime