Indija uskoro bogatija za 36 borbenih aviona

Foto: skeeze/Pixabay.com

Indija je potpisala ugovor vredan 8,7 milijardi dolara vezan za kupovini 36 francuskih Rafal borbenih aviona, što predstavlja prvu veliku nabavku borbene avijacije u poslednje dve decenije i deo je plana indijskog premijera Narendra Modija da obnovi indijsku flotu. Francuski ministar odbrane Žan – Iv Le Drian potpisao je ugovor sa svojim indijskim kolegom Manohar Parikarom u Nju Delhiju, čime su okončani 18-mesečni pregovori između Indije i francuskog proizvođača „Dassault Aviation“.

Borbeni avion će biti opremljen sistemom Meteor koji podrazumeva rakete koje će značajno unaprediti sposobnosti indijske ratne avijacije. Rafal je borbeni avion koji može da izvrši niz zadataka i preduzme sve vrste misija, odnosno ima sposobnost da istovremeno obavlja i vazdušne i kopnene napade.

Rafal je opremljen naprednim elektronskim radarom, ima mogućnost dopune goriva u letu i naprednog elektronsku opremu za borbu. Prvi Rafali biće isporučeni Indiji do 2019.g. dok će ukupan broj od 36 letelica biti isporučen u roku od šest godina.

Prethodni tekst„Reliance“ pravi pometnju na indijskom tržištu telekomunikacija
Sledeći tekstDr Kiran Mazumdar-Šo uručen Orden Legije časti

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime