Indija: Vrhovni sud u Delhiju traži od centralne banke odgovor na novu kripto zabranu

Foto: Pixabay/harmeet9000

Vrhovni sud u Delhiju je, kako se izveštava, izdao obaveštenje Rezervnoj banci Indije (RBI), Ministarstvu finansija i Veću poreza na dobra i usluge (GST) u kojem se navodi da odluka RBI-a o prestanku poslovanja sa kripto preduzećima krši Ustav, izveštava Times of India, 22. aprila.

Najavljeno je da je obaveštenje Visokog suda u odgovoru na zahtev podnet od strane kripto kompanije Kali Digital prošle nedelje. Nakon što je RBI 5. aprila objavio cirkularnu saopštenje, navodeći da više neće pružati usluge osobi ili biznisu koji se bavi kriptovalutama, pokrenuta je onlajn peticija za povlačenje zabrane, koja je prikupila više od 43.000 potpisa do vremena pisanja teksta.

Kali Digital, koji pokreće kripto berzu CoinRecoil, koja će biti pokrenuta u avgustu 2018. godine, podneo je zvanični zahtev 16. aprila, navodeći da cirkularno telo RBI krši ustavni član 19 (1) (g) – dozvoljavajući građanima pravo na bilo koje zanimanje, trgovinu ili biznis – i član 14 – zabranjuje diskriminaciju između jednakih. Napomena Vrhovnog suda u Delhiju, koju su izdali sudije S. Ravindra Bhat i A. K. Chawla, traži odgovor od tri uključene strane do 24. maja.

Kali Digital veruje da će odluka RBI-a sprečiti neustavnost poslovanja CoinRecoil-a, prema izveštaju koji prenosi lokalni medij, The Economic Times:

„Zbog osporenog cirkulara, podnosilac molbe neće moći da iskoristi bankarske usluge da upravlja kripto berzom“ CoinRecoil „. Takve bankarske usluge su neophodne za poslovanje podnosioca zahteva. Shodno tome, posao je mrtvorođen.“

Kali Digital uključio je GST veće u tužbu zbog „uokvirivanja odgovarajućeg propisa o kriptovalutama, koja povećava nesigurnost postupanja s takvim transakcijama i negativno utiče na  posao podnosioca zahteva“, piše Times of India.

Teh investitor Tim Drejper je negativno reagovao na cirkularno pismo RBI-a, rekavši u intervjuu kako je odbijanje indijske vlade da prepozna kripto valutu kao valjanu ponudu „najgluplja stvar“ i da bi rekao premijeru Narendri Modi da je RBI-ova kripto zabrana „ogromna greška“.

(Nenad Ćurčić, rs.cointelegraph.com)

Prethodni tekstRast svetske privrede i domaće tražnje poguraće porast BDP-a Indije na preko 7%
Sledeći tekstSaobraćajne gužve ova četiri grada godišnje koštaju čak 22 milijarde dolara

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime