Indija posmatra kripto-kriminal kao napad na sajber bezbednost

Kripto kriminal predstavlja jedan od fokusa odseka za sajber kriminal koga su ove nedelje pokrenule indijske vlasti, prenosi indijski dnevni list The Hindu 19. februara.

Kao deo napora da se pojača borba protiv internet kriminala, indijski ministar unutrašnjih poslova Ražnat Sing otvorio je sajber forenzičku laboratoriju i Centar za podizanje svesti o sajber bezbednosti (CiPAD), kojim će upravljati policija u Delhiju.

U okviru laboratorije, postojaće posebna jedinica usmerena na kriptovalute, nakon godina problema koji uključuju prevarante koji koriste industriju koja se tek razvija.

„Sada smo opremljeni tehnologijom za oporavak podataka sa oštećenih diskova, analizu kriptovaluta, forenzičku analizu zlonamernih programa i podatke koji se mogu dobiti iz 33.000 vrsta mobilnih modela dostupnih na tržištu“, rekao je komesar policijske uprave Delhija Amulja Patnaik.

Najava dolazi nakon što Indija nastavlja sa lošim progresom razdvajanja kriminalnih akcija vezanih za kriptovalute od njihove legalne upotrebe.

Lokalne prevare sa kojima se policija susreće redovno dolaze na naslovne strane, ali domaće firme vezane za kripto se žale da pozicija koju je usvojila indijska centralna banka nije pomogla u stvaranju snažnijeg kripto pejzaža.

Kako je izvestio Cointelegraph, Rezervna banka Indije je u julu prošle godine donela zabranu bankama koje služe kripto biznise, što je odluka koja je od tada osporavana na najvišem sudu zemlje.

Ranije ovog meseca, vladin istraživački panel pokazao je da je Delhi zabrinut zbog mogućeg uticaja kriptovalute na stabilnost rupije.

(rs.cointelegraph.com)

Prethodni tekstU Indiji otvorena fabrika za proizvodnju „kalašnjikova“
Sledeći tekst„Najbogatiji“ čovek na svetu: 94 dece i 33 unučadi

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime