U Indiji otvorena fabrika za proizvodnju „kalašnjikova“

Foto: twitter.com/DefenceMinIndia

Rusija i Indija otvorile su u indijskom gradu Korvi fabriku za proizvodnju automata „kalašnjikov“. Taj projekat predviđa stvaranje više od 700.000 jedinica sa potpunom lokalizacijom proizvodnje, saopštio je novinarima direktor Savezne službe Rusije za vojno-tehničku saradnju Dmitrij Šugajev.

Ceremoniji otvaranja fabrike prisustvovao je premijer Indije Narendra Modi.

„Danas je otvorena fabrika automata AK-203 u fabrici oružja u gradu Korvi u Indiji u skladu sa prethodno postignutim sporazumima na najvišem nivou i potpisanim međuvladinim sporazumom“, rekao je Šugajev.

Prema njegovim rečima, projekat podrazumeva izradu više od 700.000 automata sa postepenom potpunom lokalizacijom proizvodnje.

„Zahvaljujući dobro koordinisanim akcijama ruskih i indijskih stručnjaka, uspeli smo da u Indiji organizujemo proizvodnju najnovijih automata najpoznatijeg svetskog brenda za proizvodnju streljačkog oružja u kratkom vremenu. To svedoči o poverenju između naših zemalja i posebnoj prirodi naših odnosa, čak i u najosetljivijim pitanjima tehnološke saradnje“, precizirao je on.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u svom telegramu pozdravio učesnike i goste svečane ceremonije otkrivanja fabrike i istakao da će fabrika pomoći jačanju odbrambenog potencijala Indije.

​„Uveren sam da će puštanje u rad novog preduzeća pomoći u jačanju odbrambenog potencijala Indije i daljem razvoju naučno-proizvodne baze ekonomije zemlje, omogućiti stvaranje novih kvalifikovanih radnih mesta i podstaknuti stručno obrazovanje i obuku kadrova“, navodi se u telegramu.

Ruski predsednik je dodao da će preduzeće postati još jedan simbol prijateljstva i konstruktivne saradnje Rusije i Indije. Osim toga, Putin je izrazio iskrenu zahvalnost ruskim i indijskim stručnjacima i svima onima koji su pomogli da taj projekat bude brzo realizovan.

„Indijska odbrambena industrija će moći samostalno da zadovoljava potrebe bezbednosnih snaga zemlje za tom vrstom streljačkog naoružanja, koja je zasnovana na naprednoj ruskoj tehnologiji“, naglasio je predsednik Rusije.

Premijer Indije je na otvaranju fabrike izrazio zahvalnost Rusiji i predsedniku Putinu za taj zajednički projekat, rekavši da automatska puška AK-203 ne samo što će omogućiti ozbiljnu podršku indijskoj pešadiji, već će donositi prihod od izvoza u treće zemlje.

(Sputnjik)

Prethodni tekstMaha Šivratri 2019. – „velika noć Šive“
Sledeći tekstIndija posmatra kripto-kriminal kao napad na sajber bezbednost

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime