Maha Šivratri 2019. – „velika noć Šive“

Maha Šivratri je hinduistički festival koji se slavi u čast božanstva Šive. Vernici obeležavaju ovaj dan postom, mantrama i meditacijom. Za razliku od drugih hinduističkih festivala, koji se slave tokom dana, Maha Šivratri se slavi tokom noći.

https://www.youtube.com/watch?v=YlXozBYTets

Maha Šivratri ili „velika noć Šive“ obeležava se jednom u godini, neposredno pre dolaska proleća. Ove godine, Maha Šivratri se slavi u noći između 4. i 5. marta.

Proslave uključuju i kupanje Šive u medu i mleku u hramovima.

Zašto se slavi Maha Šivratri?

Legenda kaže da se Shivratri slavi kao dan kada su Brahma – tvorac univerzuma i bog Višnu – zaštitnik univerzuma, ušli u raspravu o njihovoj nadmoći nad drugima.

Shivratri je „noć Šive“, hinduističkog boga koji se naziva i „razarač zla“. Ovaj poseban dan nije dan za proslave i veselja, već za obožavanje lorda Šive, introspektivno i meditativno. Dok je Šivratri jednom mesečno, Maha Shivratri ili „sjajna noć Šive“ je jednom godišnje, neposredno pre dolaska prolećne sezone u mesecu februaru ili martu. Njegov datum se menja svake godine, jer se odnosi na lunarni kalendar.

Lord Šiva u zavisnosti od svojih različitih kvaliteta, ima 108 različitih imena: Maheshvara, Shambhu, Soma, Shashvata, Parameshvara i dr.

Kako se slavi Shivratri?

Dok neki odlaze u hramove ili hodočaste, neki ovaj dan proslavljaju u tišini i uz šiva mantru „Om Namah Shivaia“, molitvu Lordu Šivi, praktikujući jogu, meditaciju i samoodrživost.

Veliki Jiotirlinga Šiva hramovi u Indiji – u Varanasiju i Somnathi – posećuju se na Maha Shivaratri, a slavi se i u hramovima širom Maharaštre, Andhra Pradeša, Karnatake, Kerale, Tamil Nadu i Telangane.

Značenje Šivratrija

Maha Šivratri ima nekoliko legendi. Prema legendi, Maha Shivaratri je bio dan kada je Šiva popio otrov, negativnost, da bi zaštitio svet. Jedna legenda kaže da je to noć kada Šiva obavlja nebeski čin stvaranja, očuvanja i uništenja, dok neki veruju da je ovo noć kada su se Šiva i Parvati venčali.

Prethodni tekstIndijska maska za ublažavanje bora
Sledeći tekstU Indiji otvorena fabrika za proizvodnju „kalašnjikova“

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime