Indija zabranila kreditne i debitne kartice za kupovinu kriptovaluta

Foto: BTC Keychain - CC BY 2.0

Citibank Indija je najnovija velika banka koja je zabranila svojim korisnicima da koriste kreditne kartice za kupovinu kriptovaluta i ne samo to već su otišli i korak dalje, zabranivši i korišćenje debitnih kartica prilikom kupovine, objavio je  Quartz India 14. februara.

Quartz India je objavila da je lično pregledala e-poštu od Citibank Indije koja je poslata korisnicima 13. februara u kojoj se navodi:

„S obzirom na zabrinutost, kako na globalnom tako i na lokalnom nivou, uključujući i Rezervnu Banku Indije, upozoravajući javnost o potencijalnim ekonomskim, finansijskim, operativnim, zakonskim i rizicima vezanim za sigurnost, povezanih sa bitkoinom, kriptovalutama i virtuelnim valutama, Citi Indija je odlučila da ne dozvoli korišćenje svojih kreditnih i debitnih kartica za kupovinu ili trgovinu bitkoinima, kriptovalutama i virtuelnim valutama.“

Citibank Indija je podružnica Citigroup-a, koja je multinacionalna korporacija za investiciono bankarstvo i finansijske usluge koja je zabranila sve kripto kupovine kreditnim karticama od  prošle sedmice. Zabrana Citigroup-a došla je uz zabranu JP Morgan Chasea i Banke Amerike, a potom su zabranile kreditne kartice I Lloyds Banking Group i Virgin Money.

Indijska vlada nema jasan stav prema bitkoinu (BTC) i drugim kriptovaluta. Ministar finansija je nazvao bitkoin „Ponzi šemom“ u decembru 2017. godine, ali indijske banke deluju pozitivno prema tehnologiji blokčein.

Sredinom januara mnoge indijske banke suspendovale su ili su zatvorile račune kripto menjačnica, navodeći rizik da postoji rizik za sumnjivim transakcijama. 1. februara, pogrešno tumačenje regulatornih tela indijskog ministra finansija da će doći do potpune zabrane kripta, dovelo je do pada kripto tržišta na globalnom nivou.

(Nenad Ćurčić, rs.cointelegraph.com)

Prethodni tekstOtvoren Štand Indije na 40. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu
Sledeći tekstISRO planira lansiranje druge svemirske opservatorije

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime