Indija zahteva mesto u Savetu bezbednosti

Indija mora imati stalno mesto u Savetu Bezbednosti u UN kako bi osigurala da se zemlja adekvatno reprezentuje na međunarodnoj sceni, izjavio je potpredsednik, dok Nju Delhi nastavlja da zagovara reforme SB.

– Mi moramo da obnovimo naše napore za dobijanje stalnog mesta u savetu bezbednosti u UN daljim jačanjem podrške od drugih zemalja o izgradnji održivog dijaloga za podršku reformi SB, izjavio je Šri M. Venkai Naidu u utorak.

Indija je postala najbrže rastuća ekonomska sila koju najmoćnije zemlje sveta prepoznaju kao takvu.

Savet Bezbednosti ima pet stalnih članica, I to su: Kina, Francuska, Rusija, Engleska, I Amerika. Svaka od ovih zemalja ima pravo veta na svaku rezoluciju koja bi mogla da ugrozi svetsku stabilnost i bezbednost.

Uz ovih 5 zemalja, SB takođe ima deset mesta za članice koje se biraju u Generalnoj skupštini UN-a na 2 godine kako bi bolje predstavljale svoje geografske regije. Međutim, te zemlje nemaju pravo veta.

Indija, važna svetska sila, sa populacijom od 1.3 milijardi, poziva na reformu Saveta Bezbednosti već duže vreme zajedno sa Brazilom, Nemačkom I Japanom. Ove zemlje tvrde da njihove zemlje zaslužuju da doprinesu svetskoj bezbednosti.

(srbijadanas.com)

Prethodni tekstČatni – nezamenljiv indijski sos
Sledeći tekstVegetarijanska musaka

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime