Indijci hoće srpsko koštunjavo voće

Foto: fotofixautomat/pixabay.com

Srbija već sarađuje sa Indijom u oblasti poljoprivrede, ali želi da tu saradnju proširi, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović u Nju Delhiju.

Glavni fokus, kaže, biće pronalaženje partnera za novu proizvodnju traktora i mehanizacije.

Srbija i Indija već sarađuju kada je reč o smrznutom voću, ali kako je rekao Nedimović, do sada su to bile simbolične količine, pa taj asortiman treba proširiti.

Postoje i mogućnosti, kaže ministar, da se saradnja proširi kada je reč o izvozu jabuke, kruške, jagodičastog i bobičastog voća, saopštila je Privredna komora Srbije.

On je istakao i da bi jedan od partnera na budućim Sajmovima poljoprivrede u Novom Sadu, mogla da bude i Indija.

Direktor Sektora za poljoprivredu PKS Veljko Jovanović istakao je da se Srbija na Sajmu hrane u Nju Delhiju predstavlja na nacionalnom štandu sa 10 izlagača, među kojima su proizvođači smrznutog voća, konditorskih proizvoda, sušenog voća i drugi.

On je ocenio da postoji veliko interesovanje u Indiji za saradnju sa našom privredom i da pored koštunjavog voća, postoje realne šanse za izvoz jabuka i smrznutog programa.

„Neki privrednici već posluju na tržištu Indije, što je dobar znak, a predstoji usklađivanje pojedinih sertifikata sa indijskom stranom, za bolji promet robe“, kaže Jovanović.

(http://novaekonomija.rs)

Prethodni tekstNedimović sa indijskim proizvođačima traktora
Sledeći tekstViše od 700 kompanija na Sajmu hrane u Indiji

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime