Indijci oduševljeni lepotama Srbije (video)

Indijci hoće u Srbiji da snimaju filmove, organizuju venčanja…

Čini se da će posle Kineza, Indijci biti jedni od naših najbrojnijih i najudaljenijih gostiju.

U periodu od januara do oktobra 2019. godine u Srbiji je boravilo ukupno 3,167.059 turista, što je za 6 odsto više u odnosu na isti period 2018. godine, od čega je domaćih bilo 1,588.895, a inostranih 1,578.164, navode iz Turističke Organizacije Srbije za „Telegraf“.

Najveći broj noćenja ostvarili su turisti iz Bosne i Hercegovine, zatim slede turisti iz Kine, Crne Gore, Turske, Rusije, itd.

Inostrani turisti najviše su boravili u Beogradu, a zatim slede Novi SAD, Zlatibor, Vrnjačka Banja, Kopaonik. Domaći turisti su pak, najviše boravili u Vrnjačkoj Banji, pa na Zlatiboru, u Sokobanji, na Kopaniku i u Beogradu.

Mnogo Kineza je u prethodne dve godine stavilo Srbiju na turističku mapu, a zanimljivo je da i neke nove egzotične zemlje možemo očekivati u narednoj godini.

Naime, Turistička Organizacija Srbije je prvi put u Indiji organizovala Roadshow, odnosno prezentovanje turističke ponude Srbije praćene poslovnim radionicama namenjenim predstavnicima indijske turističke privrede u dva grada – Mumbaju i Nju Delhiju.

– Interesovanje je bilo izuzetno veliko – oko 120 organizatora putovanja i turističkih agenata došlo je na razgovore sa već pripremljenim upitima i predlozima za saradnju. Osim za klasična turistička putovanja i kongresni turizam, Indijci su zainteresovani i za organizaciju podsticajnih putovanja za zaposlene u velikim kompanijama, kao i za organizaciju venčanja u našoj zemlji i snimanje filmova u bolivudskoj produkciji. S obzirom na to da je interesovanje Indijaca na ova dva događaja prevazišlo naša očekivanja, verujemo da će ih u narednom periodu biti još više – navode iz TOS-a za „Telegraf“.

TOS planira da svoje aktivnosti, pored tržišta Srbije, usmeri i na zemlje bivše Jugoslavije (Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Makedoniju), zemlje regiona (Tursku, Bugarsku, Rumuniju, Grčku i Mađarsku), Rusiju, zemlje Zapadne Evrope – Nemačku, Austriju, Švajcarsku, Francusku, Veliku Britaniju, Italiju, Španiju, Skandinavske zemlje (Švedsku), Belgiju i Holandiju, Izrael, Ujedinjene Arapske Emirate, SAD, Indiju, Kinu i Japan. U okviru navedenih tržišta, poseban prioritet će imati: Kina, Rusija, Nemačka, Francuska, Turska i zemlje regiona.

– Evropska turistička komisija nam je odobrila projekat u kojem učestvujemo zajedno sa Crnom Gorom, vredan 340.000 evra, za intenzivniju digitalnu promicuju na dalekim tržištima Kine, Amerike i Kanade naredne godine. Takođe, vraćamo se i na sajam u Madridu, pošto je nacionalni avio prevoznik uspostavio direktan let do tog grada.

A stiže nam i Nova Godina tokom koje je Srbija sve atraktivnija turistička destinacija za sve većim brojem gostiju iz inostranstva i brojem noćenja koje ostvaruju.

– Osim u letnjim i jesenjim mesecima veliki broj inostranih gostiju odlučuje se za Srbiju kao turističku destinaciju za zimske praznike a posebno kada je proslava Nove godine u pitanju. Proslava Nove godine u Srbiji pre svega privlači goste iz regiona – Slovenije, Hrvatske, Bugarske, Rumunije, BiH… Međutim, sve je veći broj turista iz Nemačke, Rusije, Turske, Grčke i Kine. Veliki broj gostiju iz Bugarske tradicionalno posećuje turističke centre na jugu Srbije, kao i city break destinaciju Niš. Srpske planine i zimski centri privlače veliki broj gostiju koji proslavu Nove godine vezuju za aktivni odmor – šetnju, skijanje, itd. Banje posećuje veliki broj domaćih gostiju, međutim, Vrnjačka banja i Sokobanja beleže veliki porast kada je poseta inostranih gostiju u pitanju.

Nekako nam se sve čini da nam manjka gostiju iz Rusije. Da li je to tačno?

– Broj ruskih turista u Srbiji raste iz godine u godinu, što govori u prilog tome da je Srbija za Ruse i te kako na turističkoj mapi. U prvih deset meseci ove godine Srbiju je posetilo 49.602 Rusa, to je 26% više nego u istom period prošle godine. Primera radi, tokom 2015. godine 41.623 Rusa je posetilo Srbiju, a 2012. taj broj je bio 31.628.

– Državljanima Rusije nisu potrebne vize za Srbiju, a ono što prepoznaju kao razlog više za dolazak u Srbiju jeste i odnos kvaliteta ponude i cena. Takođe, osećaju naše gostoprimstvo i to da su dobrodošli u Srbiju – zaključuju iz TOS-a dodajući da su od svog osnivanja prisutni na ruskom tržištu i da je to prisustvo je sve veće iz godine u godinu – Trenutno učestvujemo na tri sajma u toj zemlji, organizujemo brojne promocije i radionice za tur operatere i novinare u više gradova u Rusiji i mnogobrojne studijske posete. Sve to dalo je rezultate i broj ruskih turista konstantno raste – zaključak je TOS-a.

(Tara Tomović/Telegraf.rs)

Prethodni tekstIndijski univerzitet koji se bavi psihosomatskim poremećajima
Sledeći tekstŽuti pirinač na indijski način

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime