U Indiji niče Čelični čovek, dva puta viši od Kipa slobode (video)

Gradi se najviša statua na svetu: „Čelični čovek“ od 182 m biće dva puta viši od Kipa slobode.Statua prikazuje Sardara Valabaj Patela, velikog društvenog vođu, koji je poznat kao „čelični čovek“ Indije. On je imao ključnu ulogu u osamostaljenju Indije i bio je prvi ministar unutrašnjih poslova i zamenik indijskog premijera. Statua Jedinstva, koja se pravi u Indiji, biće najviša statua na svetu kada bude potpuno završena — 182 metra.

Pored toga što će biti skoro duplo viša od Kipa slobode u Njujorku, ova statua sadržaće hotele, centar za posetioce, memorijalnu baštu, a kilometri staza i mostova povezivaće statuu s gradom Kevadija.

Statua Jedinstva je trenutno u fazi izgradnje i nalazi se na Sadu-Bet ostrvu, oko 3.5 kilometra južno od brane Sardar Sarovar u okrugu Narmada u Gujaratu.

Projekat predvodi aktuelni premijer Indije Narendra Modi, koji želi da istakne ulogu Patela u borbi za nezavisnost zemlje.

U podnožju statue biće organizovan centar za posetioce, kao i niz izložbenih dvorana posvećenih Sardaru Patelu i istoriji nezavisnosti Indije.

Vidikovac će se nalaziti u zoni grudi statue, pružajući panoramski pogled na reku Narmadu i zaštićenu lokaciju Šulpanešvar u kojoj žive mnogobrojne vrste divljih životinja i čiji bujni zeleni predeli okružuju kip. U ovom delu kipa posetioci će imati prilike da vide strukturalne detalje mini panela od kojih je izgrađena masivna statua.
Planirano je da statua bude završena do kraja 2018. godine.

(Sputnjik)

Prethodni tekstIndijac koji je kupio IMT odrastao pored fabrike na Novom Beogradu
Sledeći tekstIndija je povratla status najbrže rastuće ekonomije, sa otvarenim rastom BDP-a od 7,2% u 3. kvartalu

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime