Indijska igračica badmintona među najplaćenijim sportistkinjama sveta

Serena Vilijams je na prvom mestu Forbsove liste najplaćenijih sportistikinja sveta u prošloj nedelji i to nije iznenađenje.

Na vrhu liste su i ostale teniserke Voznjacki, Stivens, Muguruza, Šarapova i Venus Vilijams, ali onda ide i jedno nepoznato ime.

Indijka Pusarla Venkata Sindu – za koju gotovo sigurno u Srbiji niko nije čuo – sedma je najplaćenija sportistkinja u proteklih sedam dana.

Reč je o dvadesettrogodišnjoj devojci, poznatoj kao P.V. Sindu, koja igra badminton.

P.V. Sindu je na Olimpijskim igrama 2016. godine u Rio de Žaneiru osvojila srebro, što je bila tek druga medalja za Indiju na tom takmičenju.

Nastupima na terenu prošle godine zaradila je ukupno 500.000 dolara, ali su onda došla sponzorstva i dodatnih osam miliona dolara.

Sve to dovodi do zarade od 163.000 dolara nedeljno – što je oko 16.500.000 dinara – pa čak i više od prve teniserke sveta Simone Halep.

Sindu dolazi iz sportske porodice, roditelji su joj se ozbiljno bavili odbojkom, a ona je sa šest godina krenula na badminton.

Život i karijeru promenilo joj je takmičenje na Olimpijskim igrama 2016. godine, gde je kao tek deveti nosilac stigla do finala u kojem je poražena od Karoline Marin iz Španije.

„’Koja Sindu’, često bi nas pitali sponzori pre Olimpijskih igara. Tržište je bilo nezgodno, svi su želeli samo igrače kriketa“, kaže Beselin Ventures iz kompanije koja sada zastupa mladu igračicu.

Indija je do sada na Olimpijskim igrama osvojila samo 28 medalja, od čega su za pet zaslužne žene.

Nakon medalje na Olimpijskim igrama Sindu je u Indiji dobila brojne nagrade
Ipak, nijedna nije osvojila zlato, dok je Sindu prva koje je došla do srebra.

Sindu je nakon povratka sa Olimpijskih igara dobila nekoliko novčanih nagrada od institucija, zemlju od saveznih država Andra Pradeš i Telangana, kao i lukzusni BMV od badminton saveza.

Ono što je još važnije, kompanije od tog trenutka stoje u redu kako bi sarađivale sa njom, pa je njena vrednost veća i od mnogih igrača kriketa, najpopularnijeg sporta Indije.

Uspesi van terena doneli su joj i uspehe na terenu – osvojila je srebrne medalje na Svetskim prvenstvima 2017. i 2018. godine, srebro u singlu na Komonvelt igrama u Australiji, kao i zlato u mešanom dublu na istom takmičenju.

(Majkl Emons BBC sport)

Prethodni tekstŠta ste u INDIJSKOM horoskopu?
Sledeći tekstČudo Božje: neverovatan incident u Indiji (video)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime