Indijska kompanija najavljuje vakcinu protiv korone

Vakcina za korona virus koja je u Velikoj Britaniji krenula u fazu testiranja na ljudima, mogla bi se pojaviti na tržištu u oktobru, rekao je Adar Panavala, generalni direktor „Serum instituta Indije“ (SII), indijske kompanije koja planira da proizvodi vakcinu.

Vakcinu su proizveli naučnici sa Oksforda, a SII planira da krene u proizvodnju već za dve do tri nedelje.

Dolazak vakcine na tržište zavisi od toga koliko će biti uspešno testiranje na ljudima, prenosi portal Indeks.hr.

„Naš tim radi blisko sa doktorom Hilom sa Oksforda i očekujemo početak proizvodnje u sledeća dve do tri nedelje. Prvih šest meseci ćemo proizvoditi pet miliona doza mesečno, pa se nadamo da ćemo nakon toga proizvodnju podići na 10 miliona u istom periodu“, kaže Ponavala.

On dodaje da se izlazak vakcine na tržište očekuje u oktobru, ali, kako napominje, samo ako su testiranja uspešna uz potrebne provere efikasnosti i bezbednosti.

„Treba reći da pokrećemo proces proizvodnje na naš rizik, kako bismo imali dovoljno doza za sve, ako se klinička testiranja pokažu uspešnim“, napomenuo je Ponavala.

Ističe i da njegova kompanija neće patentirati vakcinu, ako klinička testiranja budu uspešna.

„Nećemo ga patentirati jer želimo da se proizvodi i prodaje u celom svetu, ne samo u Indiji. Nadam se da će isto slediti i ostale kompanije koje otkriju vakcinu kako bismo što je pre moguće imali na milijarde doza širom sveta“, rekao je Ponavala.

(Tanjug)

Prethodni tekstIndijska jaja sa ZELENIM žumancetom (video)
Sledeći tekstHit u svetu: indijska dijeta

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime