Indijski ep kao srpska istorija

Foto: Pixabay.com/geralt

U bašti Studentskog kulturnog centra, u okviru 26. Beogradskog letnjeg festivala, pred mnogobrojnom publikom odigrana je predstava „Tamo gde senka nestaje“. Njeni tvorci su članovi trupe „Kriyative Theatre Trust“ iz Indije, a sa njima se na sceni našao i srpski performer Kristijan al Droubi.

Iako je neobična predstava realizovana na engleskom jeziku, titl je pratio dijalog na video-bimu, što je olakšalo uživanje gledaocima. Povremene srpske reči iz usta simpatičnih indijskih umetnika izazivale su salve smeha, ali su ih i navodile da se spontano uključe u komad, koji predstavlja savremenu interpretaciju epske priče. U jednoj izvedbi, umetnici su spojili folklorne tradicije različitih delova sveta, što je publika i prepoznala.

Južnoazijski ep motiv je predstave, ali iz minuta u minut postajalo je jasno da komad prepliće priče koje se mogu pronaći kako u našoj zemlji, tako i u drugim kulturama. Na vešt način publika je ostajala u pojedinim trenucima u nedoumici da li je ono što se na sceni dešava slučajno ili namerno.

Stereotipno predstavljanje naše zemlje u ovom komadu nije razljutilo gledalište. Naprotiv. Grohotni osmesi odzvanjali su baštom kada je jedan od likova prekrstio Srbiju u „Sibir“, a junakinja priče izrekla da su srpski momci „frajeri“.

Autor izvedbe je Šrikant Rao, a dušu neobičnim likovima, osim Droubija, dali su Lakšmi Čandrašekar, Priti Baradvadž i Vinaja Čandra, prenose Novosti.

Prethodni tekstJugoimport u Indiji u poslu od 3 milijarde evra
Sledeći tekstFestivali indijskog filma u Kikindi i Mladenovcu

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime