Indijski ep „Ramajana“ u njujorškom Metropolitenu

U njujorškom Metropoliten muzeju 10. avgusta biće otvorena izložba posvećena indijskom epu Ramajana,

Izložba će biti smeštena u prostorijama posvećenim umetnosti južne Azije u cetralnoj zgradi Metrolopitena na Petoj aveniji, saopšteno je iz tog muzeja.

Ramajana je jedno od najboljih i najčuvenijih epskih dela književnosti južne Azije, a izložba će obuhvatiti dela iz stalne kolekcije muzeja kao i sedam dela koja su obećana muzeju.

Priča o Siti i Rami imaće 30 slika koje opisuju herojsku priču o Raminom spasavanju supruge. Slike su rađene na Radžputskom i Pahari dvoru na severu Indije u 17. i 19. veku, a pored njih će biti izložene i četiri slike na tekstilu.

Najvredniji eksponati izložbe koja će trajati do 20. januara 2020. godine je veoma retka slika iz 19. veka, na kojoj je majmunski bog Hanuman prikazan u tantričkoj pozi. Sliku je Metropolitenu poklonio Stiven Košak i sada će prvi put biti prikazana javnosti.

Slike i tekstili, koji takođe prikazuju scene iz Ramajane, veoma uspešno ilustruju kako su dvorski umetnici dočaravali ovaj ep, koji se pripisuje pesniku i mudracu Valmiki (živeo je oko 400 godine pre naše ere) i već više od 2.000 godina je veoma popularan u južnoj i jugoistočnoj Aziji.

Ep opisuje život princa Rame kome je ženu Situ, koju je veoma voleo, kidnapovao zli kralj Ravena. Zajedno sa bratom Laksmanom i saveznikom Hanumanom, Rama je organizovao armiju sastavljenu od majmuna i medveda i poveo ih u Sri Lanku (Cejlon) da se bori protiv Ravena i oslobodi Situ.

U epu ima filozofskih pitanja o vladavini, moralnosti i Ramine uloge kao zemaljskog otelotvorenja boga Višnu.

Drugi značajan eksponat je slika na platnu iz 18. veka, remek delo dvorske umetnosti na kojoj je prikazan dvoboj Rame sa kraljem Ravene. Ovo je izuzetno redak prizor koji ima svoj likovni prikaz.

Dragocena je i slika Rame, Site i Laksmanna koji se kriju u gustoj šumi nakon bekstva. To je slikano u stilu Pahan, na početku 19. veka.

Značajna je i serija od šest slika iz „Šangri Ramajane“, datiranih od 1690. do 1710 godine.

(Tanjug)

Prethodni tekstRusija prodaje Indiji 1.000 krstarećih raketa
Sledeći tekstZabeležen porast broja tigrova u Indiji (video)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime