Odbacili Ajnštajnove teorije: Avion se pominje još u epu Ramajana, tvrde indijski naučnici

Foto: Аутор: Pamri assumed (based on copyright claims). /commons.wikimedia.org

Jedan indijski naučnik je rekao da je Albert Ajnštajn (na slici) pogrešio i gravitacioni talasi u stvari treba da se zovu „Narendra Mudi talasi“

Indijski naučnici su ponovo uzburkali javnost tvrdnjama da su teorije Alberta Ajnštajna i Isaka Njutna netačne.

Pojedini indijski akademici pojavili su se na godišnjem Indijskom naučnom kongresu, koji je otvorio premijer Narendra Modi, i odbacili opšteprihvaćena naučna otkrića insistirajući da su drevni Indusi u stvari otkrili istraživanja matičnim ćelijama.

Hinduistička mitologija i religiozne teorije sve više postaju deo dnevnog reda Indijskog naučnog kongresa.

Međutim, ovogodišnje izjave naučnika su – više nego zapanjujuće, čak i ako se uporede da prethodnim.

Direktor južnoindijskog univerziteta citirao je stari hinduistički tekst kao dokaz da je istraživanje matičnih ćelija otkriveno u Indiji pre nekoliko hiljada godina.

Demoni i letelice

Đi Nagišar Rao, potpredsednik Univerziteta Andra, rekao je da je demonski kralj iz hinduističkog epa Ramajana imao 24 različite letelice i više pista za sletanje u današnjoj Šri Lanki.

Drugi naučnik sa univerziteta u južnoj državi Tamil Nadu, koji je govorio na konferenciji, rekao je da su Isak Njutn i Albert Ajnštajn pogrešili i da gravitacione talase treba preimenovati u „Narendra Modi talase“.

Doktor Kej-Džej Krišnan je navodno rekao da Njutn nije „razumeo sile gravitacije“, a da su Ajnštajnove teorije „obmanjujuće“.

Kritičari kažu da drevni tekstovi treba da se čitaju i da se u njima uživa – ali da je besmisleno tvriti da predstavljaju naučna otkrića.

Udruženje indijskog naučnog kongresa izrazilo je „ozbiljnu zabrinutost“ zbog kritika.

„Mi ne delimo njihove stavove i ograđujemo se od njihovih komentara. To je zaista tužno“, rekao je Primendu Pi Matur, generalni sekretar Udruženja naučnog kongresa Indije za AFP.

„Ozbiljno smo zabrinuti zbog takve vrste izjava koje daju odgovorni ljudi.“

Avioni u epu

Prošle godine, indijski ministar za obrazovanje, Satijapal Sing, izjavio je na jednoj ceremoniji da su avioni prvi put pomenuti u drevnom hinduističkom epu, Ramajani.

On je takođe rekao da je prvi avion izumeo Indijac Šivakar Babuzi Talpadi, osam godina pre braće Rajt.

Premijer Narendra Modi je 2014. godine na skupu doktora i medicinskog osoblja u bolnici u Mumbaiju rekao da je priča o hinduističkom bogu Ganeši – oličen u glavi slona na ljudskom telu – pokazala da je estetska hirurija postojala u drevnoj Indiji.

Ministar obrazovanja zapadne države Radžastan izjavio je u januaru 2017. da je važno „da razumemo naučni značaj“ koju ima krava, jer je to bila jedina životinja na svetu koja je udisala i izdisala kiseonik.

Indija nema jednostavnu vezu sa naukom.

Sa jedne strane, imamo bogatu tradiciju izvanrednih naučnika.

Na primer, čestica Higsov bozon, delom je naziv dobila po indijskom fozičaru i Ajnštajnovom savremeniku Satinderu Nati Bozu. Fičizač Ašok Šen dobitnik je jedne o najlukrativnijih nagrada – Fundamentalne nagrade iz fizike.

Međutim, Indija ima i dugu tradiciju zamenjivanja nauke mitovima, što je formiralo pseudonauku.

Mnogi smatraju da je za vreme premijera Nerendre Modija, pseudonauka postala dostupna na svakom koraku.

Sam premijer je još 2014. godina izjavio da je prva kozmetička operacija izvedena u Indiji pre nekoliko hiljada godina.

Mnogi ministri su davali slične izjave, a pozivi na najznačajniju indijsku naučnu konferenciju počele su da stižu Hindu naučnicima koji su i sami imali slične, bizarne izjave.

„Za napredak jedne nacije, važno je da ljudi provode vreme baveći se naukom, matematikom i književnošću, umesto što provode vreme govoreći o tome kako su njihovi preci bili dobri u nauci, matematici i književnosti“.

Indijski političari izjavili su i ovo:

Zvaničnik Ministarstva obrazovanja Satjapal Sin rekao je 2017. godine da se prvi avioni pominju u hinduističkom epu Ramajani i dodao da je prvi avion izumeo Indijac Šivakar Babuji Palpade, osam godina pre braće Rajt
Iste godine, ministar obrazovanja zapadne indijske države Radžastan rekao je važno razumeti „naučnu važnost“ krava – on je tada tvrdio da je krava jedina životinja na svetu koja u isto vreme udiše i izdiše kiseonik
Premijer Narendra Modi 2014. godine ispričao je medicinskom osoblju priču o bogu Geneši. Ovaj bog ima glavu slona na telu čoveka – što je premijer opisao da kao dokaz da su plastične operacije i kozmetička hirurgija postojali u Indiji davnih vremena
Geolog Ašu Kosla rekao je bog Brama otkrio dinosauruse

(BBC news na srpskom)

Prethodni tekstŠto se Indije tiče, budućnost je već počela
Sledeći tekstIndija – meka za velike IT kompanije

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime