Indijski mistik Sadguru u Beogradu: Doveli smo zemljište do tačke izumiranja (video)

Foto: YouTube/Inner Engineering (Printscreen)

Na 30 hiljada kilometara dugom putovanju, na koje je krenuo motorom, indijski mistik Sadguru je odabrao i Srbiju kao jednu od brojnih stanica. Cilj njegovog putovanja svetom je podizanje svesti o očuvanju zemljišta.

„Nažalost, doveli smo zemljište do tačke izumiranja, nećemo više imati dovoljno zemljišta, niti će biti zdravo. I naučnici u svetu pominju da smo sada na između 60 do 70 odsto zdravog zemljišta, a do 2045. suočićemo se s glađu i nestašicama. Pogledajte ovu predivnu decu ovde, šta ćemo im ostaviti? Bila je pandemija, sada je rat u našem komšiluku, uvek je nešto i, nažalost, ne možemo da posvetimo pažnju na teme koje su nam od životnog značaja. Klimatske promene jesu postale bitna tema, ali se najviše priča o zagađenju gradova, to jeste bitno, ali oko 70 odsto populacije ne živi u gradovima. Ali svi jedu sa zemlje, a urbana populacija nije zabrinuta za zemljište“, poručio je Sadguru na Trgu u Beogradu.

Sadguru je posvećen pokretu „Svesna planeta – spasimo zemljište“. U okviru pokreta, motorom putuje od Britanije do južne Indije i sastaje se sa uticajnim osobama u cilju razvijanja novih politika zaštite životne sredine i, posebno, uvećanja plodnosti zemljišta.

„Možemo svašta da uradimo, radili smo na pisanju dokumenata za 192 zemlje, zasnovanih na njihovoj poziciji i uslovima koje imaju. Predstavili smo ta dokumenta svim političarima, ali više kao neke priručnike koji bi mogli da im pomognu oko pisanja zakona. moram da anaglasim da nikada do sada ovoliki broj ljudi nije ustao i pokazao svoju odgovornost i zabrinutost za budućnost. Ovo je prilika da se to postavio kao bitna tema, a zbog čega je vlade ne shvataju tako, pa zato što do sada nije traženo to od njih“, naveo je.

Sadhguru, ili Jaggi Vasudev, krenuo je 21. marta na 30.000 kilometara dugo putovanje kroz Evropu i Bliski istok u pokušaju da „spasi tlo“, upoznajući slavne ličnosti, ekologe i uticajne ljude u desetinama zemalja na tom putu. A, sutra, 18. aprila će biti na Trgu republike u Beogradu u 12 časova.

Krenuo je iz Londona, a završnica puta biće u južnoj Indiji, gde Fondacija Iša već sprovodi projekat velikih razmera „Kaveri zove‟.

Cilj projekta jeste da omogući sadnju 2,42 milijardi stabala na privatnim poljoprivrednim gazdinstvima u slivu reke Kaveri, kako bi se obnovila ozbiljno isušena reka. Do sada je „Kaveri zove‟ omogućio da 125.000 zemljoradnika zasadi 62 miliona stabala kako bi oživeli zemljište i obnovili reku.

Njegov pokret ‘Svesna planeta – Spasimo zemljište’ podržala su različita svetska tela i agencije. Konvencija Ujedinjenih Nacija za borbu protiv dezertifikacije (UNCCD) vodeća je partnerska organizacija pokreta kroz saradnju u oblastima naučnog znanja, komunikacija i javnog uticaja.

Pokret Svesna planeta – Spasimo zemljište podržavaju i svetski lideri kao što je poznata zaštitnica prirode Dr Džejn Gudal, njegova svetost 14. Dalaj Lama i vodeće ustanove poput Svetskog ekonomskog foruma ( WEF). Pokret podržavaju rukovodioci korporativnih kuća kao što je Mark Beniof (Salesforce), duhovne vođe i poznate ličnosti iz sveta umetnosti uključujući Dipaka Čopru, Tonija Robinsa, wil.i.am-a, Malumu i SZA.

Prethodni tekstIzbacite toksine iz svog tela uz ajurvedski doručak
Sledeći tekstIndijac tužio avio-kompaniju zbog oštećenog točka na torbi, dobio odštetu od 100 evra

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime