Izbacite toksine iz svog tela uz ajurvedski doručak

Foto: YouTube/Sanjeev Kapoor Khazana (Printscreen)

Lagani, topli i hranljivi obroci su osnova ajurvedskog doručka. Topli obrok je neophodan za podsticanje varenja, ili agnija, koji je ključan za dobrobit celog našeg sistema za varenje. Suva i prohladna hrana, kao što su jogurt i hleb, ne obezbeđuju dovoljno hranljivih materija za vaše telo. Oni takođe mogu učiniti da se osećate teško ujutru. Prema Ajurvedi, ova hrana (koja hladi vaše telo) može oslabiti probavni sistem i dovesti do letargije, povećanja telesne težine i stalnog osećaja gladi.

Još jedan aspekt ishrane koji ajurveda jako naglašava je svesno obedovanje. Budite prisutni kada jedete, odvojite vreme za obroke i jedite sa zahvalnošću. Ovo poboljšava iskustvo jedenja i čini jelo vežbanjem uma i tela. Dok je ajurveda usredsređena na tri tipa – Vata, Pita i Kapha – postoje neki osnovni principi za nutritivni i detoksikacioni doručak.

Ajurvedski principi za doručak za detoksikaciju

  • Popijte čašu tople vode čim se probudite. To pokreće vaš probavni sistem.
  • Topla hrana se lakše vari, pa je bolje jesti toplu hranu posebno tokom doručka. Nakon što se probudite, vaše telo treba da se oseća lagano.
  • Koristite prirodne, sveže i sezonske proizvode. Ne skladištite predmete predugo i ne kuvajte hranu koja nije sveža.
  • Žvaćite polako i jedite samo onoliko koliko možete. Ako se osećate bolje ako ne pojedete ceo doručak, popijte toplo zlatnog mleka ili kanji umesto toga.
  • Jedite voće na prazan stomak i ne mešajte kiselu hranu sa mlečnim proizvodima.
    Topli, lagani doručak kao što je dalija (kaša) idealan je za detoksikaciju organizma.

Evo recepata za daliju i zlatno mleko koji će vam pomoći da počnete sa ajurvedskim doručkom…

Dalija (ajurvedska kaša)

Dalija je napravljena od napuknute/slomljene pšenice. Ova pšenica je gruba i bogata vlaknima. Dodajte ghee ili kokosovo ulje u ovo i zagrejte. U smesu sipajte duplu količinu mleka i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Začinite daliju kurkumom, cimetom, đumbirom ili kardamomom po izboru. Takođe možete da dodate suvo voće ili semenke u daliju.
Jedite toplo i pažljivo.

Zlatno mleko

Zlatno mleko je napitak koji ima viševekovnu tradiciju u Indiji, izuzetno koristan za telo jer ima antiinflamatorna svojstva koja jačaju vaš imunitet i zdravlje

Sastojci

Kokosovo ulje
Ghee
Đumbir
Cimet
Kurkuma
Kokosovo mleko

Priprema

Ove sastojke kuvajte istim redosledom i sve ih pomešajte. Zlatno mleko pijte toplo i pažljivo.

Prethodni tekstSve što treba da znate o jogi na jednom mestu
Sledeći tekstIndijski mistik Sadguru u Beogradu: Doveli smo zemljište do tačke izumiranja (video)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime