Indijski premijer ponosan iako sletanje na Mesec nije uspelo

Indijski premijer Naredan Modi rekao je naučnicima u svemirskoj agenciji da je ponosan na program koji je umalo doveo do toga da ova zemlja postane tek četvrta u istoriji koja je uspešno izvela meko sletanje na površinu Meseca.

Samo nekoliko trenutaka pre nego što je letelica Čandrajan 2 trebalo da sleti na južni pol na Mesecu izgubio se kontakt sa komunikacionim centrom.

Sudbina letelica i dalje nije poznata, ali premijer Mori je kazao da će biti još prilika u budućnosti.

„Najbolje tek dolazi za naš svemirski program. Indija je uz vas“, rekao je Modi.

Čandrajan 2 se normalno približio na 2,1 kilometra od površine Meseca, saopštili su zvaničnici.

Indijska organizacija za istraživanj svemira (Isro) navela je da je izgubila kontakt samo nekoliko sekundi pre nego što je Čandrajan 2 trebalo da sleti.

Ovo je druga indijska misija na Mesec.

Prvo je 2008. godine Indija poslala letelicu Čandrajan 1 čiji cilj je bio potraga za vodom na površini Meseca uz korišćenje radara.

Šta se desilo

Čandrajan 2 je 20. avgusta ušao u Mesečevu orbitu i trebalo je da izvrši kontrolisano sletanje na površinu u ranim jutarnjim satima u subotu po indijskom vremenu.

Zaposleni u organizaciji bili su „zalepljeni“ uz ekrane monitora u kontrolnom centru Bangalor dok se Čandrajan polako spuštao ka površini Meseca.

Salom se prolomio aplauz u trenutku kada je delovalo da je ostvaren ključni napredak u procesu spuštanja na površinu, a sve je posmatrao i premijer Modi.

Kailasavadivo Sivan, prvi čovek Isro, izjavio da je prvobitni let Čandrajana 2 bio normalan i da će biti urađena analiza podataka.

Šta je bio cilj misije

Čandrajan 2 je najsloženiji svemirski projekat Indije.

„Ovo je početak istorijskog putovanja“, rekao je Sivan u julu nakon početka misije.

Letelica je nosila i vozilo, rover, težak 27 kilograma. Ovo vozila imalo je i instrumente za analizu tla.

Rover je nazvan Pragjan, što na sanskritu znači mudrost, a mogao je da ide pola kilometra po površini Meseca, a zatim da šalje podatke i fotografije.

Potraga za vodom i mineralima bila je među glavnim ciljevima misije, kao i merenje podrhtavanja tla.

Zašto je misija važna

Meko sletanje su do sada uspešno izvele samo tri zemlje i zato bi ovo bio veliki tehnološki uspeh za Indiju i njene ambicije u istraživanju svemira, kaže reporter iz oblasti nauke Palava Bagla.

On je dodao da bi ova misija otvorila vrata narednim indijskim pokušajima sletanja na Mesec, ali i namerama da pošalje astronaute u svemir.

Prvi put otkako Indija ima organizaciju za istraživanje svemira, na čelu projekta našle su se dve žene – Mutaja Vanita, projektna direktorka i Ritu Karidal, direktorka misije.

Naravno, ovde se radi i o nacionalnom ponosu. Lansiranje letelice u julu je uživo prenošeno na televiziji, kao i na društvenim mrežama.

Pažnju svetske javnosti privukla je i činjenica da su troškovi misije bili niski.

Recimo budžet za snimanje filma Osvetnici: Kraj igre, bio je duplo veći i procenjuje se na 356 miliona dolara.

Nije, međutim, ovo prvi put da organizacije Isro dobije pohvale za male troškove. Tako je 2014. misija na Mars koštala oko 74 miliona dolara. To je deseti deo budžeta sličnog američkog projekta Mejven.

(BBC News na srpskom)

Prethodni tekstIndijka rodila bliznakinje u 74. godini (video)
Sledeći tekstIndija zainteresovana za vojno-tehničku saradnju sa Rusijom

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime