Indija zainteresovana za vojno-tehničku saradnju sa Rusijom

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je istakao interesovanje indijskih partnera za razmatranje vojno-tehničke saradnje između zemalja, a isporuke ruskih sistema S-400 u Indiju ocenio kao povoljne.

Peskov je za Prvi kanal rekao da je interesovanje indijskih partnera veliko.

„Takođe se razgovaralo o tako osetljivoj, ali veoma važnoj temi naše saradnje — elementima vojno-tehničke saradnje. Interesovanje naših indijskih partnera je veliko. I razmatranje ove teme, mislim na vojno-tehničku saradnju, nastavljeno je tokom pregovora ruske i indijske delegacije“, rekao je on.

Na pitanje o stanju situacije sa isporukama S-400, Peskov je odgovorio da je ono „povoljno“.

„Da, naravno, dotakli smo se te situacije i tu se sve razvija pozitivno.“

Ranije su Rusija i Indija rešile pitanje isplata avansa indijske strane po ugovoru za protivvazdušne raketne sisteme S-400 „Trijumf“. Prema saopštenju Savezne službe za vojno-tehničku saradnju (FSVTS), ugovor za te sisteme će se sprovoditi u skladu sa postignutim sporazumima i potpisanim dokumentima.

Nju Delhi je 2015. godine saopštio da namerava da kupi sisteme za protivvazdušnu odbranu S-400. Ugovor o isporukama u vrednosti od 5,43 milijarde dolara potpisan je 2018. godine. To je izazvalo nezadovoljstvo Vašingtona, koji je zapretio da će uvesti sankcije državama koje od Rusije nabavljaju oružje i vojnu tehniku.

(sputnjik)

Prethodni tekstIndijski premijer ponosan iako sletanje na Mesec nije uspelo
Sledeći tekstPiletina sa mangom i indijskim orahom

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime