Indijski SpajsDžet kupuje Boingove avione za 22 milijarde dolara

Foto: Pixabay.com/Hiljon

Indijski avio-prevoznik SpajsDžet saopštio je danas da je ugovorio kupovinu do 205 Boingovih aviona u vrednosti 22 milijarde dolara, što je, kako navodi, jedan od najvećih ugovora ikada u indijskom vazduhoplovstvu.

Predsednik SpajsDžeta Adžaj Sing je izjavio da niskotarifni prevoznik, koji ima 13-procentni udeo na indijskom tržištu, širi kako svoje domaće, tako i međunarodno poslovanje, prenosi agencija Frans pres.

„Ovo je najveći ugovor za SpajsDžet i jedan od najvećih u indijskoj avijaciji, a ujedno i najveći za Boing u Indiji“, rekao je on novinarima, objavljujući ovu vest.

„Sada smo u vrlo dobroj poziciji da proširimo našu mrežu i poslovanje, uključujući i domaće i međunarodne linije i destinacije“, dodao je Sing.

Ovaj ugovor ožnačava veliki zaokret SpajsDžeta, čiji su avioni privremeno bili prizemljeni 2014. godine, pošto su dobavljači odbili da kompaniji isporučuju gorivo zbog neplaćenih računa, navodi francuska agencija.

Analitičari kažu da je indijski vazduhoplovni sektor od tada živnuo zahvaljujući nižum cenama goriva i rastu tražnje potrošača, budući da je domaći vazdušni saobraćaj skočio prošle godine za 21 posto.

SpajsDžet, čiji je tržišni udeo manji od Indiga, Džet Ervejza i Er Indije, jedini je indijski lou-kost vazdušni prevoznik sa Boingovom flotom.

„Čast nam je da budemo partner SpajsDžeta i da smo ovoliko prisutni u Indiji, a to je dokaz naše posvećenosti ovdašnjim partnerima i Indiji“, rekao je Rejmond Koner, potpredsednik Boinga.

Prethodni tekstU Indiji svi voze po sluhu
Sledeći tekstDebitantski roman doneo mu je svetsku slavu

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime