Indijski student napravio ciglu od reciklirane plastike

Indijski student inženjerstva Abhishek Banerjee (22) ostao je u šoku kada je posetio lokalnu ciglanu 2016. godine. Tvrdi kako ga je upravo to podstaklo da osmisli novu vrstu cigle, napravljenu od raciklirane plastike.

U Indiji postoji više od 140.000 ciglana, koje imaju velik uticaj na okolinu ali i na zdravlje zaposlenih koji udišu opasnu prašinu i sumporni dioksid koji može uzrokovati bolesti disajnog sistema. Jedno istraživanje pokazuje kako indijske ciglane potroše do 20 tona ugljena svake godine, što uzrokuje otpuštanje velikih količina ugljen-dioksida u atmosferu.

U projektu su mu pomogle i kolege Agnimitra Sengupta, Ankan Podder i Utsav Bhattacharyya. Zajedno su pokrenuli socijalno poduzeće Qube 2017. godine, čiji je krajnji proizvod Plastiqube – nova vrsta cigle proizvedene od reciklirane plastike.

Surađivali su sa skupljačima otpada u Zapadnom Bengalu kako bi prikupili plastiku od bačenih boca i vrećica. Proizvdnja Plastiqube cigle košta 5 rupija, dok je cena izrade klasične cigle najmanje 10 rupija.

Zbog ove inovacije Banerjeeu je već dodijeljeno odgovarajuće priznanje. Bio je regionalni finalist za nagrade ‘Mladi šampioni Zemlje za Ujedinjene nacije 2018. godine’. Takođe je deo Yunus and Yunus Global Fellowship koja podržava mlade socijalne poduzetnike, a osnivači Qubea imenovani su među Forbesovim socijalnim poduzetnicima ’30 do 30 godina’ za Aziju.

(direktno.hr)

Prethodni tekstKupite neki od indijskih modela traktora upola cene
Sledeći tekstIndijski političar nasmejao korisnike interneta

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime