Indijski svadbeni običaji koji su odavno trebalo da budu zaboravljeni

Foto: vatsalrbhatt/pixabay.com

Indijska venčanja su predivna, emotivni  događaji, prepuni drevne tradicije i rituala koji imaju za cilj da spoje ženu i muža za narednih sedam života.

Međutim, iako su neki običaji imaju snažno značenje, drugi su odavno zastareli. A njihovo održavanje nikome ne ide u prilog. Neki su jednostavno seksistički i nepravedni, dok su drugi prilično uvredljivi.

Evo kojih 7 svadbenih običaja je u Indiji trebalo odavno da bude zabranjeno.

  1. Kanyadaan

Nevestin otac predaje ćerku kao milostinju i ovaj običaj je dostojan prezira. To što se udala, ne znači da je ćerka postala stranac za svoju porodicu i svoj nekadašnji dom.

2. Bidaai

Pre nego što nevesta ode u mladoženjin dom, baca tanjir sa pirinčem preko glave kao znak da vraća „dug“ kući svoga oca, što je takođe neprihvatljivo.

3. Kashiyatra

Danas se smatra za duhovit običaj u kome mladoženja ustaje sa ceremonije i odlazi u Kashi da uživa u drugim životnim zadovoljstvima. Nevestin otac ga zaustavlja i govori mu o prednostima braka, a mladoženja se zatim vraća se do mlade.

4. Pranje nogu

Mladini roditelji ili sama mlada moraju da operu noge mladoženji nakon što kroči u salu za venčanje. Ovo se danas smatra potpuno zastarelim običajem.

5. Haldi običaj

U nekim delovima Indije, haldi (pasta od kurkume) koji se stavlja na telo mladoženje se šalje u kuću neveste da bi se onda prekrila njime. Ovo zvuči veoma nehigijenski i nepotrebno.

6. Promena imena

U nekim kulturama, žena mora da promeni svoje ime kako bi se uskladila sa natalnom kartom svog supruga. Nijedna žena nikada ne treba da bude naterana da promeni ime.

7. Balansiranje šerpe na glavi

U Bahiru, nevesta mora da, odmah nakon venčanja, na glavi nosi šerpe dok obavlja kućne poslove ne bi li pokazala svoju vrednost. Posle svakih 5 minuta na glavu joj se dodaje još jedna šerpa!

Prethodni tekstIndijska ekonomija beleži rekordan porast tokom pandemije
Sledeći tekstTajne večne mladosti Indijki: Za njihovu lepotu zaslužne su ove 4 namirnice

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime