Indijski tigar „prošetao“ 1.300 kilometara

Jedan tigar u Indiji, kome su istraživači nadenuli ime C1, krenuo je u najdužu ikada zabeleženu šetnju svoje vrste u ovoj zemlji, i za pet meseci prešao oko 1300 kilometara.

Istraživači koji ga prate kažu da se do sada nije kretao „linearno“. Inače, oni ga prate putem satelita koji na svakih sat vremena šalje informacije, te je C1 do sada bio na preko 5000 lokacija u poslednjih devet meseci.

„Tigar verovatno traži teritoriju, hranu i drugove. Većina potencijalnih područja na kojima žive tigrovi [u Indiji] su puna i oni sada moraju više da istražuju“, objašnjava za Bi-Bi-Si dr Bilal Habib, biolog sa Instituta za divlju prirodu u Indiji.

Tigar, koji je „opremljen“ radio-okovratnikom, napustio je svoj dom u rezervatu za životinje u indijskoj državi Maharaštra krajem juna ove godine. Tokom tih pet meseci prolazio je kroz farme, vode, autoputeve, druge distrikte, a ušao je čak i u drugu državu, Telenganu. Tokom dana bi se skrivao, a putovao bi noću, hraneći se divljim svinjama i stokom na koju je nailazio.

Nedavno je lociran u rezervatu za životinje u Maharaštri. Zanimljivo je da je samo jednom došao u konflikt sa ljudima, kada je povredio jednu osobu iz grupe koja je krenula ka šipražju u kome se odmarao.

Iako ozbiljnijih povreda nije bilo, indijski zvaničnici kažu da će C1 možda morati da bude uhvaćen i premešten u najbližu šumu kako ne bi došlo do tragedije. Oni se takođe plaše da će uskoro izgubiti komunikaciju sa njim jer je baterija na njegovom radio-okovratniku spala na oko 20%.

C1 je jedno od tri mladunčeta ženke tigra kojoj su dali ime T1, i koja živi u rezervatu Tipešvar. Inače, podaci pokazuju da oko 70% od ukupnog broja tigrova u svetu živi u Indiji. Njihov broj se povećao i u ovoj zemlji, ali su njihova staništa u opadanju i plen na koji nailaze im neretko nije dovoljan, tvrde eksperti.

Naime, svakom tigru je potrebna populacija plena od 500 životinja na svojoj teritoriji kako bi se osiguralo da ima dovoljno hrane, koje u Indiji trenutno nema.

(Ivana Nikolić, u saradnji sa Centrom za promociju nauke, „Danas“ predstavlja izabrane priče sa naučnopopularnog portala elementarium.cpn.rs)

Prethodni tekstIndijski političar nasmejao korisnike interneta
Sledeći tekstAromatična krem supa od bundeve

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime