Jezero u Indiji postalo ružičasto (video)

Jezero u Indiji, staro više od 50.000 godina, postalo je ružičasto, a stručnjaci još nemaju objašnjenje zašto se to dogodilo.

Jezero Lonar u državi Maharaštra iznenada je promenilo boju pre nekoliko dana na iznenađenje ljudi koji žive u okolini.

Stručnjaci smatraju, navodi Si-En-En, da bi uzrok mogao biti povećanje slaniteta vode, procenat algi ili kombinacija ta dva faktora, kao što se to dogodilo s Velikim slanim jezerom u Juti ili jezerom Hilijer u Australiji.

Gajanan Karat, lokalni geolog, rekao je u videu objavljenom na Tviteru turističke organizacije Maharaštre, da se to dešavalo i ranije, ali da nije bilo tako izrazito.

“Izgleda kao da je jezero crveno ove godine zato što je porastao slanitet”, rekao je on i dodao da se količina vode u jezeru smanjila, porastao je slanitet i to je uzrok tih promena.

Karat je napomenuo i da naučnici istražuju prisustvo crvenih algi i da li je to uzrok promene boje vode.

Uzorci su poslati u nekoliko laboratorija, rekao je, i “kad to bude proučeno, tek tada ćemo biti u prilici da sa sigurnošću kažemo zašto je voda u jezeru postala crvena”.

Jezero, koje se nalazi oko 500 kilometara od Mumbaja, nastalo je nakon pada meteorita na Zemlju pre oko 50.000 godina. Naučnici širom sveta ga godinama istražuju, a vremenom je postalo i popularna turistička atrakcija.

(Tanjug)

Prethodni tekstIndija: povratak radnika migranata u sela u narednih 15 dana
Sledeći tekstProslava Međunarodnog dana joge u Beogradu 27.juna

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime