Proslava Međunarodnog dana joge u Beogradu 27.juna

Foto: facebook.com/IndiaInSerbia

Ambasada Indije ima čast da vas obavesti da će ove godine, u saradnji sa gradom Beogradom, joga centrima i instruktorima, organizovati proslavu Međunarodnog dana joge na platou ispred glavnog ulaza u Skupštinu grada Beograda 27. juna.

S obzirom na to da se Međunarodni dan joge (21. jun) poklapa sa datumom održavanja parlamentarnih izbora u Srbiji, manifestacija je pomerena za narednu subotu, 27. jun.

Osim u prestonici, Međunarodni dan joge će biti obeležen u oko 15 gradova u Srbiji u nedelji od 21. do 28. juna. Godine 2019. Međunarodni dan joge proslavljen je u 13 gradova širom Srbije.

Širom sveta, milioni praktičara i ljubitelja joge slave 21.jun kao Međunarodni dan joge od 2014. godine, kada su Ujedinjene nacije usvojile rezoluciju koju je podržalo čak 177 zemalja članica, uključujući Srbiju.

Tokom govora u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, premijer Indije Narendra Modi je skrenuo pažnju na jogu u kontekstu borbe protiv klimatskih promena, jer bi ona mogla biti podsticaj za osmišljavanje novih stilova života koji bi afirmisali obziran odnos prema životnoj sredini i održivi razvoj. Ova drevna indijska metoda se pokazala blagotvornom i tokom pandemije izazvane virusom korona.

Dok je u mnogim zemljama bila na snazi zabrana kretanja, istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Harvard u SAD preporučivali su redovno vežbanje joge. Osim vođene meditacije koja pomaže ljudima da se opuste i bolje nose sa stresnim situacijama, pokazalo se da neke vežbe kontrolisanog disanja (pranajame) mogu otvoriti disajne puteve i tako sprečiti skupljanje sekreta u plućima kod ljudi sa hroničnim respiratornim tegobama. Stoga je tema ovogodišnjeg izvođenja vežbi prigodna – „joga kao sredstvo u borbi protiv virusa korona, društvene izolacije, depresije, dosade, i tehnike disanja kao deo procesa isceljenja, opšte dobrobiti i meditacije.”

Reč „joga” potiče od sanskritskog korena judž, što znači povezati, spojiti, usredsrediti se, primeniti. Pored toga, označava i zajedništvo ili zajednicu. U tom duhu, želeli bismo da pozovemo instruktore, praktičare, ljubitelje joge i početnike da nam se pridruže na platou ispred glavnog ulaza u Skupštinu grada Beograda, u ulici Dragoslava Jovanovića br.2. Učesnicima će biti podeljene majice sa logom Međunarodnog dana joge, ali bismo ih zamolili da ponesu svoje podloge za vežbanje i stignu u 8:30 kako bi joga čas mogao početi u 9h, uz poštovanje mere fizičkog distanciranja od jednog metra.

Ovogodišnju manifestaciju će podržati kompanija Carnex promovišući svoju liniju vegetarijanskih proizvoda.

Prethodni tekstJezero u Indiji postalo ružičasto (video)
Sledeći tekstIndijske vlasti zaplenile dijamante i nakit vredan 180 miliona dolara

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime