Karva Čaut 2017. (Karwa Chauth): šta je sargi i koju hranu treba jesti rano ujutru

Karva Čaut (Karwa Chauth, hindi: karavā cautha) je jednodnevni festival koji proslavljaju udate žene hinduističke veroispovesti u severnoj Indiji. Udate žene rano ujutru tradicionalno jedu posebnu hranu zbog bezbednosti i dugovečnosti svojih muževa. Ovaj festival tradicionalno se slavi u državama Radžastan, delovima Uttar Pradesh, Himachal Pradesh, Hariana i Punjab.

Festival pada četvrtog dana nakon punog meseca u mesecu Kartika po hinduističkom kalendaru.

Većina žena, naročito u Punjabu, dobija tradicionalni obrok sargi od svoje svekrve. Sargi je važan tradicionalni obrok koji se jede pre svitanja, a sprema ga svekrva da bi joj snaja bila blagoslovena na ovaj poseban dan.

Obrok se jede za dobrobit muževog zdravlja.

Karva Čaut je značajan festival, posebno za hindu žene u braku. Karva Čaut se 2017. godine slavi 8. oktobra. Tada se žene mole za sigurnost i dugovečnost svojih muževa.

Karva Čaut 2017: šta je sargi?

Uobičajeno je da se žene probude rano ujutro pre izlaska Sunca, oko 4-5 sati, i jedu slatkiše kako bi tokom dana mogle biti bez vode i hrane. Prema tradiciji, svekrva sprema slatkiše snaji i tako je blagoslovi. Sargi se sastoji od mitaja, matrija, suvog voća, kokosa i nekih poklona kao što su sari, nakit i dr.

Koja hrana čini sargi?

Sargi je u osnovi obrok sačinjen od najslasnijih namirnica.

1. Sveže voće

2. Mithai

3. Suvo voće – zdravo i puno važnih hranljivih sastojaka. Dodaju se i plodovi poput badema, indijskog oraha i kišmiša.

4. Kuvana hrana – lagana hrana, koja može uključivati i chapatti, kuvano povrće, alvu i sl. To pomaže da žena napuni stomak i da bude aktivna tokom dana.

Karva Čaut 2017: važni elementi sargija

Dodajte puno hrane u sargi, jer će to pomoći da žena održi hidriranost i da ima energiju celog dana.

Trebalo bi da se ujutru uzdrži od masne i pržene hrane, jer se može osećati letargično i imati vrtoglavicu celog dana.

U sargi uključite što više tečnosti, sveže sokove, mleko, zeleni čaj – kako biste ostali hidrirani tokom dana. Izbegavajte kafu ili čaj zbog dehidratacije.

Dok postite, nemojte zaboraviti da vaše telo zahteva važan unos hranjivih materija. Pobrinite se da sargi sadrži ispravnu i zdravu hranu.

Prethodni tekstVelike mogućnosti za saradnju sa Indijom na mnogim poljima
Sledeći tekstIndija će predvoditi globalni ekonomski rast

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime