Kriket-najpopularniji sport u Indiji

Foto: Facebook/IndianCricketTeam

Kriket je daleko najveći i najpopularniji sport u Indiji koji se sa velikim interesovanjem prati. Posvećena fejbuk stranica ima čak 27 miliona fanova.

Kako se igra kriket?

U igri učestvuju dva tima od po 11 igrača, koji koriste drvenu palicu – bat i njome udaraju loptu. Sa obe strane travnatog terena, na kojem se igra kriket, nalaze se vratnice, a cilj je da lopta prođe kroz njih. Utakmica može da traje od šest sati do čak pet dana, naravno sa pauzama.

Iako je kriket uveden u Indiju od strane evropskih trgovačkih mornara u 18. veku, prvi kriket klub je osnovan u Kalkuti 1792. godine, a indijski nacionalni kriket tim nije igrao svoj prvi test meč sve do 25. juna 1932. Tokom mečeva, Indija je bila jedna od slabijih timova.

Tradicionalno mnogo jači kod kuće nego u inostranstvu, indijski tim je poboljšao svoj inostrani oblik od početka 21. veka, osvojivši test utakmice u Australiji, Engleskoj i Južnoj Africi. Osvojili su Svetski kup u kriketu dva puta – 1983. i 2011. godine.

Kriket je i dan danas postao najposećeniji sport u Indiji. Pored muške, osnovana je i ženska kriket reprezentacija, poznata pod imenom „Žene u plavom“, koja beleži odlične rezultate.

Prethodni tekstSivi mungos – stanovnik indijskih šuma i jazbina
Sledeći tekstKardamon – začin star 5 milenijuma

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime