Kardamon (Elettaria cardamomum) je jedan od najstarijih i najskupljih začina (posle šafrana). Još pre pet hiljada godina koristili suu ga Vavilonci, Egipćani, Stari Grci i Rimljani.
Najviše se gaji u Indiji i nezaoblazan je začin u indijskoj kuhinji.
Postoji zeleni, beli i crni kardamon, ali se pravim smatra zeleni. Ima jak, blago ljutkast i vrlo poseban ukus, nalik na ukus limuna i eukaliptusa.
Bez ovog začina ne može se zamisliti ni indijski pirinač ni indijski čaj. Često se kombinuje sa karanfilićem i cimetom.
Lekovita svojstva:
- podstiče metabolizam
- poboljšava varenje i probavu
- ublažava nadutost, grčeve, bolove u stomaku, gorušicu i mučninu
- dobar je diuretik, čisti bubrege i smanjuje visok krvni pritisak
- pomaže i u detoksikaciji organizma
- za infekcije zuba i desni
- za zadah u ustima
- ublažava menstrualne tegobe
- pomaže kod upale grla i promuklosti
- koristi se i za lečenje astme u ajurvedi
- čaj od kardamona i cimeta pije se protiv prehlade i gripa
- ublažava depresiju
- moćan afrodizijak – može pomoći kod impotencije