Kardamon – začin star 5 milenijuma

Foto: PDPics/pixabay.com

Kardamon (Elettaria cardamomum) je jedan od najstarijih i najskupljih začina (posle šafrana). Još pre pet hiljada godina koristili suu ga Vavilonci, Egipćani, Stari Grci i Rimljani.

Najviše se gaji u Indiji i nezaoblazan je začin u indijskoj kuhinji.

Postoji zeleni, beli i crni kardamon, ali se pravim smatra zeleni. Ima jak, blago ljutkast i vrlo poseban ukus, nalik na ukus limuna i eukaliptusa.

Bez ovog začina ne može se zamisliti ni indijski pirinač ni indijski čaj. Često se kombinuje sa karanfilićem i cimetom.

Lekovita svojstva:

  • podstiče metabolizam
  • poboljšava varenje i probavu
  • ublažava nadutost, grčeve, bolove u stomaku, gorušicu i mučninu
  • dobar je diuretik, čisti bubrege i smanjuje visok krvni pritisak
  • pomaže i u detoksikaciji organizma
  • za infekcije zuba i desni
  • za zadah u ustima
  • ublažava menstrualne tegobe
  • pomaže kod upale grla i promuklosti
  • koristi se i za lečenje astme u ajurvedi
  • čaj od kardamona i cimeta pije se protiv prehlade i gripa
  • ublažava depresiju
  • moćan afrodizijak – može pomoći kod impotencije
Prethodni tekstKriket-najpopularniji sport u Indiji
Sledeći tekstKako je nastala zastava Indije?

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime