Laki avioni iz Jagodine lete za Indiju

Foto: Donations_are_appreciated/Pixabay.com

U zgradi Skupštine grada Jagodine danas je potpisan ugovor između jagodinske kompanije „Aero East Europe“ i kompanije „Karni aerospejs“ iz indijskog grada Džajpura, o kupovini lakih aviona iz Jagodine.

Za početak saradnje, partneru iz Indije biće isporučena tri aviona, a predstavnici te kompanije navode da će narednih godina u toj zemlji postojati potreba za oko 2.000 letelica.

Ugovor su potpisali vlasnik „Aero East Europe“ Milorad Matić i vlasnik „Karni aerospejs“ Abimanju Deta (Abhimanyu Detha) sa partnerkom Darom Gadvi (Dhara Gadhvi).

Predsednik Skupštine grada i narodni poslanik Dragan Marković – Palma, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora, podsetio je da je Jagodina sama uspostavila izvoz u SAD i Kinu i sada u Indiju, gde će izvoziti avione.

Kada imate izvoz u tri najveće zemlje na sveti, onda je to pokazatelj da je Srbija stabilan zemlja, koja ima budućnost, rekao je Marković.

„Hoćemo da vratimo staro prijateljstvo između Egipta i Indije, sa Egiptom smo napravili veoma dobre kontakte, pravimo sa Indijom, i to je novi početak da se vratimo u doba Tita, kada smo sa Indijom imali veoma dobre odnose. Tržiste Indije je jedno od najvećih sa više od milijardu stanovnika, i zahvaljujem se predsedniku Aleksandru Vučiću i prvom potpredsedniku Vlade Ivici Dačiću što su stvorili uslove za privrednu i političku saradnju sa svetom“, istakao je Marković.

Prema njegovim rečima, mi se već 15 godina borimo kako da dovedemo investitore, i privreda Jagodine iz godine u godinu beleži rast spoljnotrgovinske razmene sa svetom.

„Želja mi je da se u Indiji sretnem sa unukom Nehrua kao što sam se sreo u Egiptu sa unukom Nasera, uz Tita osnovače pokreta nesvrstanih“, dodao je Marković i najvio za jesen niz sastanaka sa privrednicima Egipta i Indije i „dane Srbije“ u Hurgadi u Egiptu.

Vlasnik „Karni aerospejsa“ je istakao da je Indija treća u svetu po aero privredi.

„Tražimo najbolje rešenje, u narednih pet godine biće potreba za oko 2.000 letilica i zato hoćemo važnog partnera“, rekao je Deta.

Matić, koji lake avione izvozi u SAD, Španiju, Italiju, Francusku, Švedsku i Nemačku, objasnio je da su gosti iz Indije prošle godine u decembru bili u Jagodini, a da je on februaru bio u Indiji i tada su dobili naše ponude o saradanji.

„Oni su posle naše ponude obišli Evropu – Italiju, Nemačku, Španiju, Francusku, mnogo naprednije i bogatije zemlje nego što je nasa, ali su se vratili kod nas, jer su naše avione prepoznali kao kvalitetnije za eksploaticiju u Indiju gde su uslovi teški, pre svega zbog visokih temperatura“, rekao je Matić.

„Aero East Europe“ u Jagodini proizvodi modele lakog aviona „Sila“, koji lete 210 kilomatar na sat, troše 12 do 15 litara goriva na sat, a cena po komadu je 50.000 evra pa naviše.

Potpisivanju ugovora prisustovali su i gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović i načelnik Pomoravskom upravnog okruga Goran Milosavljević.

(Tanjug)

Prethodni tekstIndija odustaje od kupovine američkih dronova?
Sledeći tekstSalata sa šargarepom i đumbirom

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime