Maha Shivratri 2018: Značaj „Velike noći Šive“

Maha Šivratri ili „velika noć Šive“ obeležava se jednom u godini, neposredno pre dolaska proleća. Ove godine, Maha Shivratri se slavi 13. februara i traje do 14. februara.

Shivratri je „noć Šive“, hinduističkog boga koji se naziva i „razarač zla“. Ovaj poseban dan nije dan za proslave i veselja, već za obožavanje lorda Šive, introspektivno i meditativno. Dok je Šivratri jednom mesečno, Maha Shivratri ili „sjajna noć Šive“ je jednom godišnje, neposredno pre dolaska prolećne sezone u mesecu februaru ili martu. Njegov datum se menja svake godine, jer se odnosi na lunarni kalendar.

Lord Šiva u zavisnosti od svojih različitih kvaliteta, ima 108 različitih imena: Maheshvara, Shambhu, Soma, Shashvata, Parameshvara i dr.

Kako se slavi Shivratri?

Dok neki odlaze u hramove ili hodočaste, neki ovaj dan proslavljaju u tišini i uz šiva mantru „Om Namah Shivaia“, molitvu Lordu Šivi, praktikujući jogu, meditaciju i samoodrživost.

Veliki Jiotirlinga Šiva hramovi u Indiji – u Varanasiju i Somnathi – posećuju se na Maha Shivaratri, a slavi se i u hramovima širom Maharaštre, Andhra Pradeša, Karnatake, Kerale, Tamil Nadu i Telangane.

Značenje Šivratrija

Maha Šivratri ima nekoliko legendi. Prema legendi, Maha Shivaratri je bio dan kada je Šiva popio otrov, negativnost, da bi zaštitio svet. Jedna legenda kaže da je to noć kada Šiva obavlja nebeski čin stvaranja, očuvanja i uništenja, dok neki veruju da je ovo noć kada su se Šiva i Parvati venčali.

Prethodni tekstPikantni i ukusni obrok: Brzi kari sa piletinom
Sledeći tekstBudizam – religija razuma

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime