Maja Gojković sa potpredsednikom Parlamenta Indije

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, koja učestvuje na Četvrtom sastanku predsednika parlamenata zemalja evroazijskog regiona u Kazahstanu, sastala se sa potpredsednikom Saveta država Republike Indije Narajanom Harivanšom.

Maja Gojković i Narajan Harivanš su naglasili da dve zemlje karakteriše višedecenijsko tradicionalno prijateljstvo i razumevanje, utemeljeno saradnjom u Pokretu nesvrstanih zemalja, a da danas u aktuelnom trenutku postoji duboko međusobno uvažavanje i podrška po važnim pitanjima za obe države, navedeno je u saopštenju.

Gojkovićeva i Harivanš su napomenuli da su poseban podsticaj prijateljskim odnosima dale posete potpredsednika Indije i predsednika Gornjeg doma Parlamenta Venkaja Naidua, u septembru 2018. godine Srbiji, kao i poseta tadašnjeg predsednika Vlade, a sada predsednika Srbije Aleksandra Vučića Indiji 2017. godine, budući da su označile početak novog razdoblja u odnosima dve države i uvod u još čvršće povezivanje naših zemalja.

Harivanš je pozdravio i istakao značaj obeležavanja 70-godišnje istorije dobrih bilateralnih odnosa Srbije i Indije i naglasio da Indija ima čvrst i principijelan stav u podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Gojkovićeva je zahvalila na principijelnom i nepromenljivom stavu Indije po pitanju Kosova i Metohije, odnosno teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše države, i ukazala da je srpska strana posvećena dijalogu, uprkos nizu provokacija, jednostranih i radikalnih akata Prištine.

Predsednica Skupštine naglasila je da Indija Srbiju može smatrati svojim istinskim prijateljem i ukazala da će naša zemlja nastaviti da podržava Indiju na međunarodnim forumima, kao i u borbi protiv terorizma.

Sagovornici su istakli spremnost dve zemlje za dalji razvoj ekonomskih odnosa, jačanje trgovinske razmene, kao i razvoj saradnje u oblasti poljoprivredno-prehrambene industrije, automobilske industrijske, proizvodnje traktora, IT industrije, zdravstva, namenske industrije, kao i u oblasti kulture.

Gojković je izrazila spremnost za jačanje parlamentarnih odnosa, kao i unapređenju saradnje na nivou odbora, poslaničkih grupa prijateljstva i posebno istakla značaj saradnje na multilateralnom parlamentarnom nivou.

Zahvalila je na najavljenom učešću delegacije Indije na najvišem parlamentarnom nivou na 141. zasedanju Interparlamentarne unije u Beogradu od 13. do 17. oktobra.

(RTS)

Prethodni tekstIndijski kulinarski specijaliteti
Sledeći tekstSmoothie s mangom i kokosovim mlekom

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime