Makron: Indija i Francuska imaju iste interese i vizije

Francuski predsednik Emanuel Makron je u Nju Delhiju istakao značaj francusko-indijskog prijateljstva, sa ambicijom da posle Bregzita Francuska zameni Veliku Britaniju u strateškom partnerstvu sa Indijom, prenosi Frans pres.

„Cilj ove posete jeste da Indija postane naš prvi strateški partner u regionu i da Francuska postane vaš prvi strateški partner u Evropi i šire na Zapadu“, rekao je francuski predsednik na susretu sa indijskim premijerom Narendrom Modijem.

Uprkos svim razlikama, Indija i Francuska „imaju iste interese i istu viziju sveta“, rekao je šef francuske države.

Pariz je danas izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma o izgradnji nuklearne elektrane na jugozapadnoj obali Indije.

Makron će prisustvovati i francusko-indijskom ekonomskom forumu, na kome se očekuje sklapanje novih sporazuma.

Francuski predsednik će u nedelju sa indijskim premijerom kopredsedavati prvom samitu Međunarodne solarne alijanse, koalicije koja promoviše obnovljivu energiju u zemljama u razvoju.

Makron će sa suprugom Brižit Makron obići Tadž Mahal, a posetu će završtiti u ponedeljak u Varanasiju, svetom gradu hinduizma na obali Ganga.

Pariz se nada prodaji nuklearnih reaktora Indiji
Francuska je danas izrazila nadu da će „do kraja godine“ zaključiti ugovore o prodaji šest nuklearnih reaktora nove generacije EPR Indiji, o čemu se pregovori vode skoro deceniju.

Francuska elektrodistribucija (EDF) i indijska kompanija za nukleranu energiju (Nuclear Power Corporation of India – NPCIL) potpisale su danas sporazum o industrijskoj šemi za projekat hidroelektrane na jugozapadnoj obali Indije, u državi Maharaštra.

Sporazum je potpisan prvog dana posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Indiji.

„Nadamo se konačnom potpisivanju sporazuma pre kraja godine“, saopštilo je francusko predsedništvo, dodajući da je današnji sporazum „znak dobre volje“ indijskog premijera Narendre Modija da se nastavi projekat.

Tokom posete bivšeg francuskog predsednika Fransoa Olanda Indiji u januaru 2016, EDF i NPCIL su potpisale protokol o saradnji vezano za izgradnju šest reaktora u Džaitapuru.

U pitanju je najveći projekat izgradnje nuklearne elektrane na svetu, sa ukupnom snagom od oko 10 gigavata.

Protivnici projekta skrenuli su pažnju na opasnost koju bi po okolinu imalo planirano postrojenje.

EPR je nuklearni reaktor treće generacije.

EDF je započela izgradnju dva takva reaktora u Kini, jednog u Francuskoj i dva su u planu u Velikoj Britaniji.

(N1)

Prethodni tekstIndija: Remi Goe i Čenajina
Sledeći tekstNe odustajte od balkanskog zalogaja – utisci o Srbiji

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime