Milion i po indijskih trgovaca bojkotuje Koka-Kolu i Pepsi

Foto: rusticusa/pixabay.com

Trgovci u indijskoj državi Tamil Nadu su u znak protesta sa polica povukli strana gazirana pića, uključujući američke brendove Koka-Kolu i Pepsi, tvrdeći da se za njihovu proizvodnju koristi previše vode.

Odluku o povlačenju gaziranih pića iz prodaje, koja je počela da se primenjuje u sredu, podržalo je više od milion i po vlasnika prodavnica u Tamil Naduu, koji često pogadjaju suše. Oni su obećali da će koka-kolu i pepsi zameniti domaćim sokovima.

Udruženje trgovaca u toj državi saopštilo je da proizvodjači bezalkoholnih pića crpe previše vode, ali da su američke kompanije na njihovoj meti jer je američka organizacija za zaštitu životinja PETA izdejstvovala zabranu indijske verzije borbe s bikovima, popularne lokalne tradicije.

Tamil Nadu su u januaru pogodili protesti desetina hiljada ljudi koji su tražili da se povuče zabrana borbe s bikovima. Vlada je donela novi zakon kojim je ta tradicija izuzeta iz zakona o zaštiti životinja.

Hiljade mladih su tokom protesta svoj bes prema PETA preusmerili prema drugim američkim kompanijama i obećali da neće više kupovati sokove koje one proizvode.

U medjuvremenu, indijski sud je danas ukinuo ograničenje snabdevanja vodom za fabrike Koka-Kole i Pepsija u državi Tamil Nadu.

Sud je u novembru zabranio dvema kompanijama da koriste lokalne izvore vode pošto su se poljoprivrednici žalili na nestašice vode.

Indijsko udruženje proizvodjača pića izrazilo je žaljenje zbog bojkota američkih brendova i naveo da Koka-Kola i Pepsiko Indija zajedno obezbedjuju direktne poslove za 2.000 porodica u Tamil Naduu i posredno zaposlenje za više od 5.000 porodica.

(Beta)

Prethodni tekstUtvrđenje Amer – mešavina hindu i muslimanske arhitekture
Sledeći tekstIndija pravi sopstveni amfibijski avion

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime