Utvrđenje Amer – mešavina hindu i muslimanske arhitekture

Foto: Facebook/IndiaInSerbia

Amer utvrđenje nalazi se 11 kilometara udaljen od glavnog grada Džaipur u državi Radžastan. Smešteno visoko na brdu, ovo utvrđenje glavna je turistička atrakcija u području Džaipur.

Amer je poznat po svojim slikovitim elementima u hindu stilu. Sa svojim velikim bedemima i nizom vrata i kamenim stazama, utvrđenje gleda na jezero Maota, koje je glavni izvor vode za tamošnje stanovništvo.

Izgrađena od crvenog peska i mermera još davne 1592. godine, atraktivna i veoma bogata palata rasprostire se na četiri nivoa. Svaki nivo ima svoje dvorište. Palata je bila rezidencija maharadže Radžputa i njegove porodice. Tvrđava je mešavina hindu i muslimanske arhitekture.

Utvrđenje dnevno poseti oko 5000 posetilaca, dok je najveći broj turista zabeležen 2007. godine – neverovatnih 1,4 miliona posetilaca.

Na 37. sednici Komiteta za svetsku baštinu 2013. godine, Amer utvrđenje nalazi se pod zaštitom UNESCO kao deo Radžastana.

Foto: Wikipedia/Srshiva2

Prvi nivo

Impresivno stepenište vodi u glavnu palatu. Na ulazu desno od stepeništa je hram Jačina Morate. Ganeš Pol, ili ganeš kapija, nazvana po Hindu bogu Lordu Ganešu (koji uklanja sve prepreke u životu), jeste ulazak u privatne odaje Maharadže. To je struktura sa tri nivoa načičkana mnogim freskama, izgrađena po nalogu Radže Džai Singa (1621-1627). Iznad ove kapije je Suhag Mandir, gde su dame kraljevske porodice nadgledale funkcije svojih podanika kroz rešetke prozora.

Drugi nivo

Dugo dvorište vodi do glavnih stepenica. Sa duplim redom stubova nalazi se podignuta platforma sa 27 spomenika, od kojih je svaki u obliku slona. Radža (kralj) je koristio drugi nivo za primanje građane i slušanje njihovih problema.

Treći nivo

Treće dvorište dovodi do privatnih odaja Maharadžine porodice. U ovo dvorište se ulazi kroz Ganeš kapiju, koja je ukrašena mozaicima i skulpturama. Dvorište ima dve zgrade, jedna naspram druge, odvojene baštom. Zgrada levo od ulazne kapije se zove Džai Mandir, izuzetno ukrašena staklenim panelima i ogledalima na plafonu. Ogledala u zgradi su konveksnog oblika a zidovi oko hale od rezbarenog mermera. Sala pruža očaravajuće vidike na Maota jezero.

Četvrti nivo

Četvrto dvorište je mesto gde su živele kraljevske žene (uključujući i ljubavnice). U ovom dvorištu ima puno dnevnih soba, povezanih jednim velikim hodnikom.

Majke i supruge su živele u ovom delu palate, a imale su i značajnu ulogu u izgradnji hramova u ovoj oblasti.

Džas Mandir, sala za privatne audijencije sa cvetnim staklenim umecima i Alabaster reljefom se takođe nalazi u ovom dvorištu.

Prethodni tekst„Fors Indija“ predstavio auto i ambicije za 2017.
Sledeći tekstMilion i po indijskih trgovaca bojkotuje Koka-Kolu i Pepsi

1 KOMENTAR

  1. Odlican putopis. Amer utvrdjenje je prelepa arhitektonska gradjevina i jedna od onih koju bih zelela da posetim, ukoliko mi se ukaze mogucnost.

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime