Modijev govor za Dan nezavisnosti Indije

Indijski premijer Narendra Modi danas je u govoru povodom Dana nezavisnosti zemlje branio odluku o ukidanju autonomije za Kašmir rekavši da je takav status ovog regiona doprineo širenju separatizma.

Takođe je rekao da specijalni status Kašmira nije bio pravedan prema ženama, jer su prema zakonu one gubile nasledna prava ako bi se udale za nekog ko potiče van tog regiona.

„Staro uređenje u Džamu, Kašmiru i Ladaku ohrabrilo je korupciju, nepotizam ali bilo je i nepravde kad je reč o pravima žena, dece, Dalita, plemenskih zajednica“, rekao je Modi.

Modi je rekao i da će promene u Kašmiru pomoći da taj region da veći doprinos ekonomskom razvoju Indije.

„U poslednjih 70 godina postali smo ekonomija vredna dva biliona dolara, ali u poslednjih pet godina dodali smo još jedan bilion. Zbog toga sam uveren da ćemo narednih godina postati ekonomija sa pet hiljada milijaradi dolara“, rekao je Modi.

Najavio je i imenovanje novog šefa za odbranu koji će koordinisati bezbednosnim operacija Indije.

Takođe je najavio promenu izbornog sistema u Indiji kako bi državni izbori i oni za donji dom parlamenta bili održani u isto vreme.

Indijska vlada ukinula je ustavnu odredbu o specijalnom statusu Kašmira koji mu je garantovao autonomiju kako bi potpuno integrisala ovaj većinski muslimanski region.

Kašmir, koji ima većinsku muslimansku populaciju, odavno je kamen spoticanja između Indije i Pakistana, budući da obe zemlje polažu pravo na tu teritoriju.

(Tanjug)

Prethodni tekstDan nezavisnosti indije u Ambasadi Indije u Srbiji
Sledeći tekstNova indijska serija oduševila svet (video)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime