Muharem – vreme sećanja i žalosti

Foto: http://indiatoday.intoday.in

Muharem je prvi mesec islamskog kalendara i vreme sećanja i žalosti. To je jedan od četiri svete meseca u godini.

Pošto je islamski kalendar lunarni, Muharem je klizni praznik i pomera se iz godine u godinu u odnosu na Gregorijanski kalendar.

Reč „Muharem“ znači „zabranjen“.

Muharem je u islamu najsvetiji mesec posle Ramazana. Deseti dan Muharema je Dan Ašure, koji je za šiitske muslimane Dan žalosti za Muharemom. Muslimanima zato nije dozvoljeno da se bore tokom Muharema.

Tokom Muharema obično ima gužvi i zagušenja oko džamija, naročito uveče.

Šta se dešava tokom Muharema?

Različite islamske verske zajednice – šiitske i sunitske – na različite načine obeležavaju Muharem. Post koji se sprovodi varira među različitim muslimanskim zajednicama.

Deseti dan Muharema poznat je i kao Dan Ašure, obeležavanja smrti proroka Muhameda. Neke džamije imaju besplatne obroke (Nazar) od 9. do 11. dana Muharema.

Šiitski muslimani, posebno oni u Avganistanu, Bahreinu, Indiji, Iraku, Libanu i Pakistanu, organizuju u znak sećanja parade ili MATAM (Matham). Tokom Matama, ljudi se okupljaju u velikim grupama na ulicama da učestvuju u ritualnim obredima.

Islamska Nova godina

Islamska Nova godina pada na prvi dan Muharema, prvog meseca u lunarnom islamskom kalendaru.

Muharem je, dakle, Islamska Nova godina. To je državni praznik u Indiji, Indoneziji, Jordanu, Maleziji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Islamske preduzeća i organizacije tada mogu da promene radno vreme, a česte su i gužve oko džamija, naročito uveče i noću.

Prethodni tekstKlasična jela od mesa preobražena u vegetarijanska
Sledeći tekstDusera 2016: prizor spaljivanja Ravane u Ramlili

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime