Dusera 2016: prizor spaljivanja Ravane u Ramlili

Foto: indianastrology.co.in

Indija i ove godine tradicionalno obeležava Duseru (Dussehra), festival koji slavi pobedu dobra nad zlom. Svi vole ovu svečanost, radost se oseća i u vazduhu, sve svetli, blista, a gradski žagor teško je ne primetiti.

Praznik je, naravno, praćen i bogatom hranom, raznim specijalitetima u restoranima i svi ga sa nestrpljenjem očekuju. I Navratri se proslavlja kao festival plesa u zapadnoj Indiji, a u poslednjih nekoliko godina, groznica plesa Dandia proširila se širom zemlje, možda zbog istog plesa u mnogim filmovima Boluvuda.

Sve ove svečanosti kulminiraju Duserom, praznikom koji obeležava pobedu Rame nad Ravanom.

Dusera se poklapa i sa sa praznikom Vijaia Dashami, koji obeležava pobedu boginja Durge nad demonom Mahišasurom. Boginja se, kaže legenda, borila sa ovim demonom celih devet dana i deset noći. Tek 10. dana (Dashmi – deseti dan po lunarnom kalendaru), izašla je iz borbe kao pobednik.

Najveći događaj prilikom proslave Dusere jeste spaljivanje Ravane. I ove godine, najbolje mesto za posmatranje ovog spektakla jeste Ramlila Maidan u Starom Delhiju. Ljudi obično porodično odlaze na Maidan da bi gledali spaljivanje Ravane, mada se isti prizor može videti i u predstavu sa iskusnim glumcima.

Čitavu proslavu prati, naravno, i hrana, uglavnom vegetarijanska, koja se može kupiti na ulicama.

Dusera je prilika da probate nešto novo dok uživate u festivalu i stičete uvid u njegov mitski značaj.

Prethodni tekstMuharem – vreme sećanja i žalosti
Sledeći tekstMisuru: tradicionalna proslava Dusere sa slonom u povorci

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime